Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Städföretagen bryter mot lagen

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 12.03

De städbolag, som kan tänka sig att sortera bort anställda med invandrarbakgrund åt sina kunder bryter mot lagen. Det säger Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna efter Sveriges Radios granskning, som visar att över häften av städbolagen i länet kan tänka sig att skicka anställda utan invandrarbakgrund om kunden kräver det.

– Det är upprörande att över hälften av städföretagen går med på villkor, som innebär att de diskriminerar anställda eller arbetssökande. Särskilt upprörande eftersom det är en bransch som sysselsätter många utlandsfödda. Jag är förvånad, säger DO Katri Linna.

Vi har ringt upp närmare 100 städbolag i landet och uppgett oss vara en kund, som vill ha städtjänster, men samtidigt krävt att den som kommer och städar inte ska ha invandrarbakgrund. Fem av tio städfirmor i länet gick med på kravet och 60 procent av städfirmorna över hela landet kunde tänka sig att sortera bort invandrarna.

Men att lova svenska städare är ett brott mot lagen på flera sätt menar Diskrimineringsombudsman Katri Linna. Dels är det diskriminerande mot de anställda, men det visar också att företaget inte lever upp till arbetslagen, som kräver förebyggande arbete mot diskriminering. DO överväger nu att granska städbolagen efter Sveriges Radios granskning.

Ulf Gidhammar äger och driver städfirman Småländska städ i Jönköping, en av dem som lovade skicka en svensk lokalvårdare, när vi ringde upp och låtsades vara en kund. Han tycker inte det är diskriminering att svara ja på SR:s fråga.

– Jag tycker inte om kunder som ställer sådana krav, men är det ett lite ställe, som kräver någon timme i veckan och vi har utrymme för det i organisationen, då begränsar vi inte möjligheten för de invandrare vi har anställda, tycker Ulf Gidhammar.

– Vi är ju beroende av kunderna.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".