Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Färre vårdplatser på länssjukhusen

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 06.46
Antalet vårdplatser sjunker. Foto: Scanpix

Som patient blir du allt mer sällan inlagd på sjukhus. Anledningen är att antalet vårdplatser sjunker stadigt.

På medicinkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping till exempel, så har mer än varannan plats försvunnit.

Bland patienterna finns både vinnare och förlorare. Det säger Staffan Schön, som är verksamhetschef.

- På sätt och vis är det en förbättring, även vid svåra sjukdomstillstånd kan ju nu patienterna vara hemma. Vårt problem är att ett mindre sjukhus med färre vårdplatser inte klarar topparna, säger han.

Sedan 1987 har varannan vårdplats på medicinkliniken i Jönköping försvunnit. Och fotalt på länets tre sjukhus har över 300 sängplatser försvunnit under samma tid, bara inom den kroppsliga vården. Den senaste neddragningen skedde nu i höstas då länssjukhuset Ryhov skar ner med 19 platser för att minska ett mångmiljonunderskott för Jönköpings sjukvårdsområde.

- Det är klart att det är en besparing, om man inte ligger inne, säger Staffan Schön.

Mn det är också så att många patienter mår bättre idag, i och med att tekniken gått framåt och behandlingar blivit effektivare. Så istället för att läggas in på sjukhus så går de till någon av de dagvårdsavdelningar, som öppnat under de senaste åren.

- Det är sällan någon blir besviken, att de inte blir inlagda utan de brukar tycka att de får den vård de behöver, säger sjuksköterskan Charlotta Axelsson, på lungmedicinska dagvårdavdelningen.

Men bland de patienter, som besöker sjukhuset den här dagen, så finns det ändå en oro över att vårdplatserna blir färre.

- En del gamla blir nog utskrivna för tidigt, säger en.

När belastningen är hög, så är det vissa patienter som riskerar att komma i kläm, säger verksamhetschefen Staffan Schön.

- Den kategorin som man ibland kallar multisjuka drabbas hårdare i dagens sjukvård, säger han.

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".