Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräksjuka skapar orättvisa bland vårdanställda

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 08.52
Foto Fredrik Sandberg / Scanpix

De som är kommunalt anställda riskerar att förlora uppemot tusen kronor på att bli smittade av vinterkräksjukan jämfört med de som är landstingsanställda. Och nu tycker fackförbundet Kommunal och vårdanställda att det är orättvist.

Hundratals vårdanställda i länet förväntas snart bli smittade av vinterkräksjukan på sina arbeten, men långt ifrån alla kan räkna med att få kompensation för att de fått smittan på jobbet. Nu reagerar Birgitta Andersson som är ordförande i Kommunal i Jönköpings län.

-Det är ju förskräckligt och en stor orättvisa naturligtvis, säger hon.

Över 300 vårdanställda i länet smittades av vinterkräksjukan förra året men även om själva smittan inte gör nån skillnad på vem som drabbas så är det skillnader i hur kommunerna och landstinget kompenserar de anställda som smittas på jobbet.

Olika villkor trots samma sits

Efter den första karensdagen ger nämligen landstinget sina anställda full lön, medan de som jobbar kommunalt i länet bara får den vanliga sjukersättningen på 80 procent. Grovt räknat kan det innebära att en undersköterska som jobbar kommunalt förlorar närmare 1000 kronor på en enda arbetsvecka.

Rosalie Olsson och Pia Jensen Carlsson som jobbar på Kristinedals äldreboende i Jönköping, och de har själva drabbats av vinterkräksjukan tycker att det här är fel.

-Det är orättvist för det är ju samma sjukdom och det blir ju en inkomstförlust. Det ska vara lika mellan landsting och kommun, säger de.

Ingen kommun kompenserar för kräksjukan

En rundringning som Nyheterna har gjort visar att ingen av länets tretton kommuner är beredd att följa landstingets exempel och ge full lön till den som drabbas av vinterkräksjukan på jobbet. Men för Mats Hoppe, landstingets personaldirektör, är det givet att de anställda ska kompenseras.

-Den som blir smittad kan jag garantera att det är högst ofrivilligt, det är plågsamt. Jag tycker det egentligen är rätt självklart att vi betalar full lön under avstängningstiden, säger Hoppe.

Men självklart är det inte för kommunerna. I Vaggeryds kommun, till exempel, så så ger man inte full ersättning till smittade asntällda, även om det skulle handla om ett stort utbrott av sjukdomen. Åsa Öhrn är Personalchef:

-Jag tror säkert att många vill ha det som hos landstinget. Men sen är det också så att den allmäna hållningen är att det är normala sjukersättningen som ska gälla. 

Dåliga konsekvenser av olikheter

Rosalie Olsson och Pia Jensen Carlsson på Kristinedals Äldreboende tror att sämre ersättning under vinterkräksjukan gör att man går tillbaka till jobbet för snabbt

-Risken är ju att man går och arbetar när man är smittbärare och då drabbas ju också vårdtagarna, säger hon.

Reporter: Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Reporter: Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".