Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkemedelsbolagen kritiska när landstingets nöjen betalas av dem

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 07.44

Trots skärpta regler fortsätter landstinget att använda pengar från läkemedelsbolag till rena nöjen för vårdanställda. Pengarna har bland annat gått till go-kartåkning, skönhetsbehandlingar, presenter och restaurangbesök, det visar Nyheternas granskning.

På länssjukhuset Ryhov i Jönköping testas varje år nya mediciner som läkemedelsbolagen vill sälja. Och när landstinget testar nya läkemedel åt läkemedelsbolagen så får man betalt för det. Pengarna sätts in på särskilda utvecklingskonton och ska gå till kompetenshöjning och vidareutbildning av vårdanställda. Men en del av pengarna går istället till rena nöjen, något som Richard Bergström, vd för läkemedelsindustriföretaget LIF, finner helt oacceptabelt.

-För det första är jag ytterst förvånad och besviken. Vi ska inte hålla på med såna här sociala aktiviteter och det trodde jag vi var överens med sjukvården om. Sånt här ska inte få förekomma, säger han.

40 miljoner under fem år

Nyheterna har granskat flödet av pengar som går ut och in på dom här kontona. Från 2001 till 2006 betalade läkemedelsbolag in närmare 40 miljoner till klinikernas konton, på Höglandet , i Värnamo och på Ryhov i Jönköping.

En stor del är rent överskott och går alltså till rena nöjen. I augusti 2003 åkte ortopedklinkerna på studieresa till ett spahotell i Värmland med massage och skönhetsbeahandlingar för över 40 000 kronor. Ortopedkliniken på Ryhov får julklappar för 42 000 i december 2006, ortopeden på Ryhov åker Gokart för 5 500 i februari 2003. Radiologiska kliniken i Värnamo besöker nöjestället Wallmans salonger för 12 000 i samband med en studieresa i september 2006.

Jönköpings län inte unika

Det här är bara några exempel. Det förekommer också julbord, avtackningar och presenter, fakturor från mataffärer, konditorier, biografer, sportaffärer och godisfabriker. Och det här sättet att finansiera nöjen för personalen tycks inte vara unikt för länet.

En granskning som Ekot gjort i stockholm till exempel visar att psykosavdelningen i Huddinge åkt till Budapest med restauranger och sightseeing. På en restaurang i Helsingfors festar personalen från Gröndals psykosavdelningen i Stockholm. Notan hamnar på 750 kronor per person.

Allt detta finansierat med pengar från läkemedelsbolag och återigen blir nu frågan aktuell om hur beroende landsting och läkare är av de stora bolagen och vad som egentligen styr vilka läkemedel som skrivs ut.

Landstinget oförstående till kritik

Men landstingets ekonomidirektör Stefan Schoultz tycker, tvärt emot läkemedelsindustriföreningen, inte det är fel att pengar från läkemedelsprövningar används så här. Han ser det som vilken intäkt som helst.

-Jag ser egentligen inte riktigt den kopplingen att det skulle skapa ett beroende, säger han.

Men läkemedelsindustriföreningen håller inte med Jönköpings läns landsting. Nu vill man skärpa reglerna för hur överskotten som landstingen får på de här läkemedelsprövningarna används.

-Jag hade ju hoppats att vi inte skulle behöva gå in och detaljreglera såna här saker. Men det är ju uppenbart att det måste vi göra, helt enkelt skriva in vad pengarna får användas till. Det säger Richard Bergström, vd för läkemedelsindustriföretaget LIF.

Reporter: Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".