Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro bland kommunanställda i Mullsjö

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 06.52
Mullsjö kommun (arkivbild)

Missnöjet med den politiska ledningen i Mullsjö är fortfarande stort bland tjänstemän och anställda i kommunen och kommunen riskerar nu att förlora kompetent personal.

Främst handlar det om planerna på att konkurrensutsätta alla kommunala verksamheter.

Ingvar Lindgren, som är ordförande för fackförbundet SKTF i Mullsjö, säger att folk inte längre tycker det är roligt att jobba i kommunen.

- Arbetsglädjen har sjunkit, det pratas mycket om det här och det blir en negativ stämning, säger han.

I Mullsjö kommun finns planer på att konkurrensutsätta alla verksamheter, vilket i praktiken betyder att det bolag, som säger sig göra något billigast och effektivast får göra det. 

Att göra det i så stor omfattning är unikt och den politiska ledningen håller nu på och ser över hur det här kan gå till. 

Personal inom hela Mullsjö kommun är mycket orolig över framtiden, enligt fackliga företrädare för SKTF, SSR och Kommunal.

Missnöjet med den politiska ledningen i Mullsjö har gått så långt, att några tjänstemän sagt upp sig. En av dem som Nyheterna pratat med säger, att politikerna inte litar på tjänstemännen och att dialogen inte fungerar alls.  Ingvar Lindgren befarar att det kan bli fler som väljer att gå.

- Det surras lite i huset kring det här, säger han.

Inom äldreomsorgen, där det redan är beslutat att verksamheten verkligen ska ut på entreprenad, har en del redan börjat se sig om efter andra jobb, säger Helen Ankar, ordförande i Kommunal i Mullsjö.

- Jag har hört flera personer, som jobbat många år inom äldreomsorgen, som sagt att man kanske få gå vidare då, säger hon.

Men det handlar inte om vem som egentligen ska sköta verksamheterna utan det är sättet som politikerna hanterar de här frågorna på tycker Ingvar Lindgren på SKTF.

- Det verkar som man pratar mycket om det internt innan man fattar beslut och då är det lätt att det sprids rykten. Det är bättre att i ett tidigt stadium informera, så vet man vad som gäller och man får riktiga uppgifter, säger han.

Eva Nilsson är moderat kommunalråd i Mullsjö kommun - och hon tycker inte, att politikerna ska informera för tidigt.

- Det är inte så stor idé att gå ut innan vi har så stort underlag att informera om, det kan skapa ännu mer oro, om man går ut och inte kan ge svar på frågor, säger hon.

Reporter Alexandra Peterson
 alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".