Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre hälsa ger skarpare barn

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 07.47
1 av 2
Fanny Ståhlkrantz och Linn Fogelberg går i åttan på Alfred Dahlinskolan. (Foto Helena Gustafsson / SR)
2 av 2
Maria Åkesson rektor på Alfred Dahlinskolan. (Foto Helena Gustafsson / SR)

Det finns stora skillnader i hur bra skolorna i Jönköpings kommun är på att arbeta med elevernas hälsa. Därför ska nu samtliga grundskolor, förskolor och särskolor i kommunen hälsocertifieras.

Meningen är att skolor som inte håller måttet ska få sig en spark i rätt riktning. Det säger Anette Sparf som är verksamhetschef för skolhälsan i Jönköpings kommun och en av initiativtagarna till hälsocertifieringen.

- Det här är ju ett påtryckningsmedel det här med hälsocertifiering, säger Sparf.

Hälsocertifieringen är ett dokument med en rad mål uppsatta kring rörelse, kost, olycksfall, allergi, frånvaro, buller och tandhälsa. Alla skolor i Jönköpings kommun fick det här dokumentet inför höstterminen i år. I det ska skolorna fylla i hur bra de tycker att de klarar av målen.

En skola som kommit långt i hälsoarbetet är Alfred Dahlinskolan i Huskvarna.

- De pratar mer om hälsa och har bytt ut en del saker i matsalen säger Linn Fogelberg och Fanny Ståhlkrantz som båda går i åttan där.

- Man får mer energi, det märker man av säger de på frågan om de känner någon skillnad sedan de börjat äta den nyttigare maten.

Alla skolor har inte kommit lika långt som Alfred Dahlinskolan, vilket Linn och Fanny tycker är synd.

- Det är ganska dåligt, för det behövs verkligen.

Hälsocertifieringen gäller bara ett år, sedan får skolorn göra om den. Sedan de började med arbetet har skolhälsan sett en klar förbättring på många håll. Skolcaféerna har slutat sälja godis och läsk och det är mer gympa på schemat. Under våren ska man också utbilda skolpersonalen inom hälsa.

- Det är ett bra sammanställt dokument som kanske ger bättre effekt än om man bara säger att ”det är bra att ni jobbar med elevernas hälsa”. Det är ett bra styrdokument säger Maria Åkesson som är rektor på Alfred Dahlinskolan.

Anette Sparf på skolhälsan i kommunen har högt ställda mål.

- Vi ska bli bäst. Det här med hälsocertifiering har fått ganska stor uppmärksamhet och det är många som vill se dokumentet. Det är också många som är avundsjuka på att vi lyckats förankra det här säger Sparf.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".