Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagare vill rädda flyget

Publicerat lördag 15 december 2007 kl 13.23
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Flera företrädare från näringslivet i länet kan nu tänka sig att gå in och ekonomiskt stödja ett övertagande av Axamo Flygplats.

Företagarna är oroliga för flygplatsens framtid och riskerar i många fall att gå miste om viktiga affärer om inget görs för att förbättra flygkommunikationerna i länet.

- Det är förödande om vi inte har något flyg. Vi får nu väldigt stort gensvar för att näringslivet nu kan gå in och lösa knutarna, säger Rolf Johansson, ordförande för företagarna i Jönköpings län.

Den senaste tiden har varit svår för Axamo Flygplats. Resenärerna har svikit och flygturer har ställts in. Och i en stor statlig flygplatsutredning i höstas så fanns inte ens Axamo med som en av de flygplatser som anses som viktiga i framtiden.

Och för de företag i länet som är beroende av bra kommunikationer har den struliga hösten för flygplatsen orsakat stora problem i form av längre, dyrare och mer omständiga resor. I ett gemensamt upprop i lokalpressen uttalar nu tjugofem företrädare för näringslivet tillsammans med landshövdingen sitt stöd för flygplatsen.

Centerpartiets Ann-Mari Nilsson, som är ansvarigt kommunalråd, har tidigare öppnat för att näringslivet skulle kunna få gå in och stödja flygplatsen ekonomiskt om kommunen skulle få ta över driften. Representanter från näringslivet och politiken har nu också träffats och diskuterat hur företagarna kan hjälpa till i flygplatsfrågan.

- Det kan inte uteslutas att vi kommer att engagera oss så handfast. Det är väldigt angeläget att det finns en flygplats här och som vi ser det ha Luftfartsverket misskött flygplatsen, säger Staffan Lindblad, ordförande i Näringslivsföreningen i Jönköping.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".