Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan gjorde vad den kunde för "Louise"

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 15.20

Skolan i Vetlanda kommun går nu fri från kritik i det så kallade ”Louise-fallet”. Detta trots att flickan Louise hade stor frånvaro.

Skolverkets utredning visar, att flickan Louise under perioder bara gick i skolan någon enstaka dag per vecka:

Efter att det så kallade Louisefallet fick stor uppmärksamhet i media, så beslutade Skolverket att kontrollera om barn- och utbildningsnämnden i Vetlanda gjort något fel, när det gäller flickan Louise.

Tidigare har länsstyrelsen skarpt kritiserat socialtjänstens hanterande av fallet. Louise levde ju under flera år i misär med sin missbrukande pappa, som också utsatte henne för sexuella övergrepp.

Skolverkets utredning visar, att Louise hade mycket problem med sin skolgång och under flera år hade hon en omfattande frånvaro. Det var när hon gick i sjätte klass, som problemen med frånvaron började och under vårterminen var hon borta från skolan två till tre dagar i veckan - likadant fortsatte det när hon började sjuan - före jul 2004 var hon borta nästan en månad i sträck och på vårterminen var hon bara i skolan någon enstaka dag i veckan.

Trots den här omfattande frånvaron under flera år  anser Skolverket, att skolan har gjort vad den har kunnat. Personalen slog larm till socialtjänsten flera gånger och Skolverket konstaterar också att Louisefallet är ett komplicerat elevärende och har förståelse för att det var svårt att hantera. Samtidigt menar verket, att det vid sådana här svåra fall är viktigt, att rektorn på skolan får stöd och därför tycker man att ett bättre samarbete måste till mellan skolan och förvaltningen.

Med dessa kommentarer läggs utredningen nu till handlingarna utan någon kritik eller några ytterligare åtgärder från Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".