Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i hur man behandlar barn

Publicerat måndag 24 december 2007 kl 08.31

Två kommuner i länet får nu svidande kritik av länsstyrelsen. Kommunerna har brister i hur man behandlar barn med problem.

Länsstyrelsen gör just nu en omfattande granskning av hur kommuner och privata aktörer i länet behandlar unga och barn med problem, och både i Väranmo och Nässjö kommun har man hittat brister.

I Nässjö har socialtjänsten brutit mot lagen. Socialnämnden ska med jämna mellanrum se över familjemsplaceringarna, om de verkligen behövs, detta för att inte barn och unga ska vårdas utanför hemmet onödigt länge. Men det här har man missat i Nässjö i flera fall och därmed kan barnen ha blivit placerade för länge.

Och trots att kommunen i första hand ska placera barn som behöver ett annat hem hos någon anhörig var det bara två av 52 familjehemsplacerade barn i Nässjö som bodde hos någon anhörig, alldeles för lågt antal, menar länssstyrelsen.

Men också Värnamo kommun får alltså kritik för hur man behandlar ungdomar som får vård. Varje ung person som behandlas ska ha en vårdplan och även en plan för hur vården ska gå till. Men här fanns stora brister visade granskningen. Planer saknades i flera fall och de som fanns var bristfälliga.

Både Värnamo och Nässjö måste nu senast i februari nästa år redovisa hur man rättat till de här bristerna.

Länsstyrelsen fortsätter nu sin granskning av hur unga och barn med problem tas om hand av samhället även under nästa år. Alla länsstyrelser ska sedan skicka in bristerna til regeringen i en nationell rapport - allt i syfte att lyfta upp och åtgärda bristerna i hur samhället tar hand om barn och unga med problem.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".