Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Misskötsel av köttmärkning i butikerna

Publicerat tisdag 4 februari 2003 kl 16.40
Butikerna sköter inte märkningen av nötkött och det gör det omöjligt för myndigheterna att spåra köttet om smittade varor kommer ut till konsumenterna. Det visar granskningar som miljökontoret i Jönköping har gjort och som Nyheterna berättat om tidigare.
Inte en enda av de åtta manuella diskar med kött i butiker i Jönköpings kommun skötte alltså märkningen av nötkött på rätt sätt. Det visar granskningen som miljökontoret har gjort. Bara en av butikerna hade märkt köttet så att kunderna kunde se ursprungsland, men inte en enda butik hade skrivit upp varifrån köttet kom ifrån i de journaler som butikerna ska ha. Strax innan jul kunde Nyheterna avslöja delar av den här undersökningen. Den visade då att bara två av 30 butiker hade en korrekt märkning. Nu är undersökningen helt klar och det usla resultatet stod sig. Av 36 butiker som sålde helt nötkött var det bara fyra som skötte märkningen på rätt sätt. Av de 17 som sålde malet nötkött var det tre som klarade sig. Det här gör det omöjligt för myndigheterna att spåra smittat kött och spridningen kan då förvärras men det kan också få andra konsekvenser
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.