Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDSTINGET

Tryggare vård för äldre med nollvision

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 11.39
Nollvision ska ge tryggare vård för äldre patienter. Foto: Scanpix

Sjukvårdens egen nollvision ska inte bara göra vården tryggare för patienterna, den ska också spara 200 miljoner kronor åt landstinget i länet. Varje år.

För några år sedan påbörjades arbetet med det som landstinget själva kallar för vårdprevention. Genom att skaffa fasta, tydliga rutiner förebyggs liggsår, fallskador och undernäring, som drabbar äldre i vården.

Genom att plöja ner 25 miljoner kronor i det här projektet, så hoppas man spara in minst 200 miljoner kronor varje år. Och genom det så vill man ligga steget före och hindra de äldre patienterna, de över 70 år, från att falla, från att bli undernärda i vården eller att få trycksår.

Bara genom att förebygga fallskador räknar man med att tjäna 100 miljoner, när man slipper operera patienter med frakturer.

I korthet går det ut på att varje patient över 70 ska riskbedömas för att man ska se hur stor risken är att just den här patientet råkar ut för ett fall, blir undernärd eller får ett trycksår. Och då ska man också kunna tänka ut hur man kan göra för att förebygga.

Till sin hjäp har man ett protokoll, som prickas av och all personal inom landstinget ska nu jobba på precis samma sätt.

Projektet är nu ordentligt igång efter några år av sjösättning och redan nu märks resutat.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".