Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköping

Storsatsning på vindkraft

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 15.01
Vindkraftverk. Foto: Pressens Bild.

Nu ska det bli lättare att satsa på vindkraft i Jönköpings kommun.

- Vindkraften blir allt viktigare, säger centerpartisten Anders Samuelsson, som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun.

- Vi ser ett ökat intresse för etablering av vindkraft, och då vill vi lägga tydliga riktlinjer för att underlätta byggandet av vindkraftverk, säger Anders Samuelsson.

Tydliga mål och riklinjer har satt ihop för att minska byråkrati och handläggningstider när det gäller tillstånd och bygglov.

I dagsläget finns det bara fyra större vindkraftverk i Jönköpings kommun, de står på Visingsö. Men med nya högre vindkraftverk som når 100 meter upp i luften, över trädtopparna, ser nu möjligheterna för vindkraft i inlandet annorlunda ut.

Åtta till tio ansökningar om bygglov finns hos Jönköpings kommun och intresset bara ökar.

Fem verk är på gång utanför Unnaryd och ytterligare tre på Skogshöjden norr om Brahehus.

- Jönköpings kommun är ganska lämpat för vindkraftverk. Den nya kartläggning som gjorts av blåsiga områden visar på fyra bra och blåsiga områden, säger översiktsplaneraren Linda Tubbin, som har varit med och tagit fram Jönköpings nya riktlinjer.

Och Länsstyrelsen har nu alltså pekat ut fyra markområden öster om Vättern, som kan vara aktuella för att resa vindkraftverk på. 

Det nationella mål som finns är att vindkraftverken ska stå för tio terrawattimmar per år 2015. Idag produceras ca en terrawattimme per år av landets vindkraft.

- Landsbygdsutvecklingen, med jord-och skogsägare i spetsen, har mycket att vinna på att satsa på vindkraften, säger centerpartisten Anders Samuelsson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".