Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Sparkad direktör ska utreda landstingsprivatisering

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 06.39
1 av 2
Det stormar i landstingsledningen (foto: David Westh)
2 av 2
Landstingsledningen funderar bland annat på att lägga ut städningen på privata aktörer (foto: Hasse Holmberg, Scanpix)

Landstinget anlitar den sparkade landstingsdirektören från Östergötland, Åke Rosandher, för att utreda privatisering av transporter och städning i Jönköpings län, något som väcker starka reaktioner från oppositionen.

Rosandher fick sparken förra året av politikerna i Östergötland efter stort missnöje med hans insatser, men landstingsstyrelsens ordförande i Jönköpings län försvarar beslutet att anlita den sparkade direktören.

- Vad jag vet är att man i Östergötland har hanterat de här serviceverksamheterna. De har jobbat ganska mycket med att effektivisera serviceverksamhet och då kanske Åke Rosandher kan vara ett lämpligt namn utifrån den synpunkten säger landstingsstyrelsens ordförande Peranders Johansson (m).

För nästan exakt ett år sedan fick landstingsdirektör Åke Rosandher sparken av den nya borgerliga majoirteten i Östergötlands län, efter ett växande missnöje bland politikerna. Han fick en fallskärm på tio miljoner men arbetar fortfarande kvar i landstinget med olika uppdrag.

Nu har han fått ett uppdrag till. I Jönköpings län. Han får tjänstledigt och avdrag på sin lön från Östergötland för att utreda hur transporter, städning och den medicintekniska verksamheten kan effektiviseras vid Jönköpnigs läns landsting. Målet är att lägga ut allt eller delar på privata aktörer, något som mött starka protester bland personalen.

Nu får den politikska landstingsledningen i Jönköpnig hård kritik från oppositionen.

Ärendet presenterades bara som en kort information på det senaste landstingssstyrelsemötet, något som som fått socialdemokraternas landstingsråd Anki Magnusson att reagera.

- Det verkar nästan som att de är rädda för sina egna förslag. En följd är att de återigen drar bort ett ärende från en politisk behandling och det minskar förståss den politiska arenan i landstinget säger Anki Magnusson.

Beslutet att anlita Åke Rosandher för att utreda privatisering av servicefuntkionerna i landstinget har inte behandlats politiskt, men moderata landstingsrådet Peranders Johansson tycker inte de smusslat med ärendet.

- Själva uppdraget till landstingsdirektören är skött på helt demokratiskt sätt. Vi har tagit beslutet i planeringsdelegationen och där har oppositionen varit med. Vi har inte smusslat undan någonting, det är felaktigt säger Johansson.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".