Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fallet Kim

Socialen tog deras bebis på BB

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 06.02
En tom barnsäng - men inget barn hemma hos familjen i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/SR

Redan på BB fick det vietnamesiska paret sin nyfödda bebis omhändertagen. Orsaken är att mamman lider av epilepsi och myndigheterna anser att pappan inte kan ta tillräckligt ansvar.

Sjukvårdspersonal beskriver fallet som en rättsskandal, och föräldrarna själva är förtvivlade.

- Han mår dåligt och kan inte sova och längtar efter bebisen. Hon gråter jämt och drömmer om bebisen, översätter tolken.

Lille Kim har idag hunnit bli tre månader. Men hemma i lägenheten står barnsängen tom och oanvänd. Efter att familjen istället fått tillbringa den första tiden på ett utredningshem på annan ort, beslutade länsrätten förra veckan att pojken ska placeras i ett familjehem, för sin egen säkerhets skull.

Det var inte så pappan hade tänkt det, när han bad barnmorskan att undersöka om kommunen kunde hjälpa till med en stödperson, när han lär sig svenska på förmiddagarna.

Problemet är att mamman lider av svår epilepsi. Om hon får ett anfall med barnet i famnen kan de sluta illa. Men enligt den utredning som kommunen och länsrätten nu stödjer sig på, så begriper inte heller pappan riskerna med att lämna mamman ensam med barnet. Istället för den hjälp han efterlyste så blev resultatet att Kim omhändertogs.

Barnmorskan Sonya Ekerstam har följt familjen under graviditeten, hon är en av flera inom vården som nu regerat. Hon känner inte igen bilden av familjen i utredningen.

- Beslutet att omhänderta barnen togs när mamman fortfarande var på BB, hon hade alltså inte misskött barnet. De fick aldrig någon chans. Det är en rättsskandal att ta det här barnet från familjen, säger hon.

Familjen lever ett välordnat liv, men myndigheterna anser att föräldrarna haft svårt att ta till sig råd kring barnet och att de verkat allmänt tafatta. Socialens utredning utmålar mamman som lätt begåvningshandikappad och även det faktum att pappan inte velat bo ytterligare ett halvår på utredningshemmet ligger honom i fatet. Föräldrarna hävdar själva att det är mycket missförstånd och språkproblem.

Det faktum att familjen säger att man längtar hem, men gärna tar emot stöd av samhället och av de släktingar som finns i närheten har inte hjälpt utan barnet finns nu i familjehem. Det finns inte heller några tecken på vanvård i samband med de veckor som familjen tillbringade på utredningshemmet, tvärtom står det i utredningen att barnet verkade må bra och knöt an till föräldrarna.

Kommunen säger sig ha gjort en helhetsbedömning av familjens situation även om Arnold Carlzon som är ordförande i medborgarnämnden inte vill kommentera det enskilda fallet i detalj.

- Vi värnar ju alltid de bästa för barnet, vi tar ju inte hänsyn till föräldrarätten på det sättet. Det är alltid drastiskt att göra ett omhändertagande av ett barn, men när vi misstänker att ett barn far illa måste vi ta det ansvaret, säger han.

Familjens advokat Anita Wikefeldt tänker nu föra upp kommunens agerande till kammarrätten.

- Det här är naturligtvis fruktansvärt för föräldrarna. Vi tänker överklaga domen, säger familjens advokat Anita Wikefeldt.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".