Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad vilja att hjälpa Östeuropa

Publicerat fredag 13 juni 2003 kl 08.11
Media ger en felaktig bild av Östeuropa, menar biståndsorganisation i länet. Fattigdomen är större än vi tror.
Livssituationen i Östeuropa är kritisk för de flesta människor och fattigdomen breder ut sej. Men i media visas bara de framgångsrika länder upp och det gör att folk har en felaktig bild av Östeuropa. Ja, det här säger Allan Wendefors på SAM-Hjälp i Jönköping. Han menar också att viljan att skänka pengar till hjälpinsatser i Östeuropa har minskat de senaste åren. Rumänien, Vitryssland, Ukraina och delar av Lettland - det är de fattigaste delarna av det forna Östeuropa. Men i Sverige har vi koncentrerat oss på Polens växande ekonomi och välstånd och det relativt sett framgångsrika Tjeckien. Men fattigdomen har bitit sej fast i Östeuropa och i flera länder går utvecklingen bakåt, enligt Allan Wendefors. SAM-Hjälp körde ner 47 lastbilar med nödhjälp till olika länder i Östeuropa förra året. På många håll är situationen outhärdlig, framför allt för barnen. Det är SAM-Hjälps bild av Europa efter kommunismens fall. - Svenskarna verkar tro att det bara är en tidsfråga innan östeuropéerna når upp till vår levnadsstandard - trots att det är fattigdomen som breder ut sej, säger Wendefors. Den sneda bilden av verkligheten i Östeuropa skapar problem för de biståndsorganisationer som arbetar med hjälp insatser. - Offerviljan är inte lika stor idag, säjer Allan Wendefors.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.