Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hammargården

Krismöte om Hammargården

Publicerat onsdag 10 december 2008 kl 16.34
1 av 2
Kommunalråden i Gislaved och Gnosjö reagerar nu på hur en av kommunens leverantörer behandlar sina anställda. Kommunalrådet Lars-Åke Magnusson (kd) i Gnosjö. Foto Karin Malmsten/SR
2 av 2
Kommunalrådet i Gislaved Nicklas Palmgren (m). Foto Karin Malmsten/SR

Hammargården kallas nu till krismöte med politiker efter att Nyheterna avslöjat att företaget som bland annat levererar mat till skolor och äldreboenden i länet utnyttjat rumäner och  svartjobbare.

Nu kommer reaktioner från länets kommuner och landsting efter Nyheternas avslöjande om hur deras leverantör av skolmat, Hammargården, utnyttjat rumänsk arbetskraft och haft svartjobbare.

Hammargården kallas nu till krismöte och ledande politiker säger sig vara beredda att riva upp avtalet med Hammargården.

Gnosjö kommunalråd, Lars- Åke Magnusson och landstingsråd Lisbeth Rydefjärd, båda kristdemokrater, är några av dom politiker som reagerat på uppgifterna

- Vi ser med bestörtning på det här om uppgifterna är sanna, säger Lars- Åke Magnusson (kd).

- Om det här är sant är det fruktansvärt, jag trodde inte att det förekom, säger Lisbeth Rydefjärd (kd).

Pressen ökar nu på familjeföretaget Hhammargårdens ägare, familjen Brånalt.

Nyheterna har under de senaste dagarna berättat om hur minst 15 rumäner untyttjats på gården med oreglerade arbetstider, låga löner och inget kollektivavtal, och dessutom har flera arbetat svart. På så sätt har Hammargården kunnat sälja billig potatis, grönsaker och annat livsmedel till kommuner och landsting.

Vår granskning visar att Gislaved, Gnosjö och Värnamo kommun köpt varor till skolor och äldreboenden från Hammargården för åtta miljoner.

Landstinget har köpt mat till Värnamo sjukhus, Naturbruksgymnasiet i Stora Segerstad och Värnamo folkhögskola för runt en miljon.

Att länsinvånarnas skattepengar gynnar ett företag som använder svart arbetskraft och utnyttjar rumäner, har fått politikerna i de berörda kommunerna att agera.

Värnamo kommun har beslutat att ställa Hammargårdens ägare, Helmut Brånalt med familj, till svars och ska ha ett möte med dom.

Moderata kommunalrådet i Gislaved, Nicklas Palmgren är beredd att bryta avtalet om ägarna blir fällda för brott.

- Vi får avvakta andra myndigheter som skattemyndighet, polis med mera hur de utför sin tillsyn men visar det sig direkt kommer vi bryta avtalet, säger han.

Det är lätt att reagera nu, när missförhållandena är avslöjade. Men hur kan detta ha pågått under åratal utan att kommunerna eller landstinget upptäckt det?  Har man verkligen tillräcklig koll på sina leverantörer? Vi frågade Harriet Forsberg som är inköpschef på Värnamo kommun.

- Skulle vi titta på alla leverantörer till Värnamo kommun - det är ohållbart men självklart måste vi titta på om det här är som du säger, säger hon.

Enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling) får kommunen ställa krav om att företagen ska betala skatt och sociala avgifter med mera. Men, det är inte juridiskt möjligt för kommuner att bryta pågående avtal med Hammargården om leveranser utan att riskera skadestånd innan myndigheter har tittat på verksamheten. Så leveranserna från Hammargården kommer att fortsätta.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Reporter Karin Malmsten
 karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".