Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Stängt på fritids för funktionshindrade

Publicerat lördag 20 december 2008 kl 10.46

Flera familjer med funktionshindrade barn i länet har fått besked om att deras kommun drar ned på omsorgen under jullovet. Och till och med stänger i vissa fall. Men om det finns föräldrar som behöver hjälp så är det här helt fel, enligt Länsstyrelsen.

Flera familjer i länet har fått information om att det fritids där deras funktionshindrade barn brukar vara stänger under jullovet och att det dessutom är svårare att få avlastning över natt under vissa datum.

Det här trots att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, säger att familjerna har rätt till samma hjälp året om.

- Har familjerna behov av hjälp, ska kommunen tillgodose det, varken brist på personal eller pengar är tillräckliga anledningar att dra ner på stödet under jul, säger Birgitta Wennermark på Länsstyrelsen som har tillsyn över kommunerna.
Två kommuner där föräldrar fått besked om att fritids stänger är Gnosjö och Gislaved. Men till Nyheterna säger ansvariga i Gnosjö att man öppnar så fort någon familj behöver tillsyn.
Och i Gislaved säger områdeschefen Birgitta Svensson att kommunen ordnar alternativa lösningar om någon behöver stöd. Om någon familj ändå blir nekad stöd ska man inte godta det, säger Birgitta Wennermark på Länsstyrelsen.

- Då ska man i första hand vända sig till handläggaren på kommunen eller vända sig till oss med ett klagomål.
Så här säger kommunerna själva om sina egna öppettider när det gäller korttidsboende (tillsyn över natt) och korttidstillsyn (fritids för barn över tolv år):


Mullsjö
har öppet korttidsboendet varannan helg (som vanligt) och fritids är öppet alla vardagar.
Habo stänger inte fritids någon vardag.
Jönköping kommer överens med familjerna om hur fritidsverksamheten ska se ut under jullovet.
Gislaved stänger sitt fritids, men föräldrarna får erbjudande om andra individanpassade alternativ, som till exempel avlösning i hemmet eller vistelse på korttidsboendet. Korttidsboendet stänger bara om ingen familj behöver insatsen.
Värnamo har öppet både fritids och korttidsboende alla dagar som det behövs.
Gnosjö har öppet korttidsboendet efter schema (föräldrarna fick lämna in önskemål i oktober) och fritids är öppet alla dagar det finns behov.
Nässjö stänger fritids en dag, 23 december, efter beslut med familjerna och korttidsboendet är öppet dygnet runt, året om.
Tranås stänger korttidsboendet 24-26 december, men öppnar om någon familj får behov. Fritids är öppet hela jullovet.
Aneby har försökt erbjuda familjerna korttidsboende under andra tillfällen än de röda dagarn på lovet. Fritids håller öppet.
Sävsjö har öppet på korttidsboendet hela lovet och på fritids efter behov.
Vetlanda, Vaggeryd och Eksjö har inte lämnat svar än.

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".