Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
höglandet

Sämre service väcker protester

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 06.46
Blir du sjuk under helgen blir det till Eksjö du får åka.

Sämre service men bättre på lång sikt. Det menar landstinget, som vill stänga helgjouren. Det väcker starka protester och nu ger sig också läkarna in i debatten.

Kritiken mot förslaget att stänga jourverksamheten på helgerna på vårdcentrum i Tranås, Vetlanda och Nässjö växer sig allt starkare.

Förra veckan var det näringslivet i Tranås, som framförde sin kritik.

Nu kommer kritik från samtliga läkare inom Tranås och Vetlanda primärvårdområde.

I en skrivelse till Landstingsstyrelsen ställer man sig mycket kritisk till förslaget att centrera all jourverksamhet på helgerna till Eksjö, men även det underlag som tagits fram till förslaget kritiseras skarpt. Läkarna menar att det i många fall är helt felaktiga argument, som använts.

Roland Lundgren i Vetlanda är en av läkarna som valt att engagera sig i frågan. Han säger till Nyheterna att man i nuläget inte vet om det är något beslut som tagits och att läkarna överhuvudtaget inte fått delta i diskussionen och dialogen kring förslaget. Vilket de upplever som märkligt.

Hans Gränefelt är sjukhusdirektör på Höglandssjukhuset i Eksjö och han menar att det redan idag är en samlad jourverksamhet på kvällar och eftermiddagar i Eksjö och att man nu vill koncentrera den fullt ut till Eksjö för att kunna få en mindre arbetsbelastning och en mer enhetlig organisation.

– Det finns detaljer som kanske blir sämre med en sådan här lösning, men vi tror ändå långsiktigt att vi blir tvugna att ha en jourverksamhet på Höglandet. Det är rimligt med tanke på hur alla andra har det i Sverige. Servicen blir lite sämre, men vi tror att vi på totalen höjer kvaliten, säger Gränefelt.

Sjukhusdirektören tar till sig av kritiken som rör läkarnas delaktighet i processen.

– Vi måste ha en dialog med de berörda en gång till innan vi fattar ett beslut. Just nu känns det som att helhetslösningen som vi diskuterat är den mest naturliga, men vi får lyssna av de nya argumenten som kommit fram säger Gränefelt.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".