Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffa nedskärningar väntar i Jönköping

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 12.23
Ann-Mari Nilsson (C), Birgit Sievers (MP), Mats Green (M) och Acko Ankarberg Johansson (KD), presenterade besparingspaketet. Foto: Thomas Jokiniemi/SR

Nu dras svångremmen åt ytterligare i Jönköpings kommun. I dag meddelades att kommunen måste spara mellan tre till fem procent i budgeten, för att få ekonomin att gå ihop de närmsta åren.

- Vi tror ju inte att man kan göra förändringar i den storleken utan att det märks, säger kommunstyrelsens ordförande Acko Ankarberg Johansson, (KD).

Kommunstyrelsen i Jönköping ger nu samtliga nämnder i uppdrag att se över sin ekonomi och presentera hur de ska kunna skära ned sin budget med tre procent eller till och med fem procent, under perioden 2010 till 2012.

Bakgrunden är att skatteunderlaget i kommunen dyker på grund av den ekonomiska krisen. Det tidigare budgeterade överskottet i kommunkassan på 2,2 procent är nu helt borta och istället beräknas skatteintäkterna minska med drygt 140 miljoner i år, 203 miljoner nästa år och hela 226 miljoner 2011.

Besparingarna kommer att beröra alla nämnder, men hur Jönköpingsborna kommer att påverkas kunde inte Acko Ankarberg Johansson ge svar på vid presskonferensen i Rådhuset, bara att besparingarna kommer att märkas:

- Alla verksamheter måste vara med och ta sin del i det, men hur mycket det blir och vilken fördelning vet vi inte i nuläget.

Framåt juni ska nämnderna presentera sina sparförslag och i slutet av september ska ett budgetförslag var färdigt. Och Acko Ankarberg Johansson utesluter inte heller att det blir fler skattehöjningar:

- Vi har redan genomfört en skattehöjning på 40 öre i år, men utesluter inte något. Vi har alla möjligheter öppna.

Läs mer:

Thomas Jokiniemi
thomas.jokiniemi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".