Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialbidrag ökar dramatiskt

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 07.05

Socialbidragen i länets kommuner har ökat dramatiskt. Det visar en granskning som Nyheterna har gjort.

I vissa kommuner har kostnaderna för socialbidrag ökat med 50 procent.

Sävsjö är en av kommunerna som drabbats hårt och där är Anders Åberg socialchef.

– Pengarna finns inte i vår budgetram. Det slår hårt. Samtidigt så uppfattar jag att det kan bli en sådan här ökning när vi går från en låg arbetslöshet till en relativt hög arbetslöshet, säger Anders Åberg.

Nu sker det som man länge har befarat. Allt fler tvingas leva på socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter, när lågkonjunkturen nu slår till med full kraft.

En enkät som Nyheterna gjort och som länets samtliga 13 kommuner svarar på, visar att kostnaderna för socialbidrag blir 64 miljoner kronor högre i år än vad man räknat med i sina budgetar. Det motsvarar i snitt en ökning med hela 30 procent.

Men skillnaderna är stora. I Habo klarar man sig bäst med ingen ökning alls i år. Mullsjö, Eksjö och Vaggeryd har procentuellt sett också mindre ökningar.

Desto mer dramatiskt är det i Gnosjö, som ser ut att drabbas värst. Här sker nästan en fördubbling - från drygt tre till sex miljoner kronor. Vetlanda ökar från åtta till tolv miljoner. Även Gislaved drabbas hårt med en ökning på drygt åtta miljoner.

Sävsjö ökar från drygt sex till nästan nio miljoner kronor, visserligen från en låg nivå.

Det här beror på arbetsmarknaden, oförsäkrade och utförsäkrade har bara socialbidrag kvar som alternativ, men även unga nyutbildade drabbas eftersom de inte längre har rätt till a-kassa efter utbildningen, konstaterar Anders Åberg socialchef i Sävsjö.

– De grupper som är svagast på arbetsmarknaden som dessutom har dåligt med arbetslöshetsförsäkring eller andra försäkringssystem, hamnar direkt in i socialbidragssystemet, säger Anders Åberg.

Det här kommer bara fortsätta att öka. Det tror Håkan Hellstrand, utredare ekonomiska prognoser på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Kostnaderna ökar. Hur snabbt det kommer att gå det vet vi inte. Däremot 2011 och 2012 kommer vi fortfarande ha stora kostnader för det här som slår rakt in i ekonomin, säger Håkan Hellstrand.

Så mycket fattas i länets kommuner för socialbidragen (miljoner kronor)
Gnosjö -3
Vetlanda -4,1
Nässjö -5,5
Jönköping -26
Värnamo -6
Mullsjö -0,5
Aneby -2
Sävsjö -3
Eksjö -1,75
Vaggeryd -0,875
Habo 0
Gislaved -8,6
Tranås - 3,5 miljoner

Totalt fattas nästan 65 miljoner kronor

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".