Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkemedel rinner rakt ut i naturen

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 07.40
Sven-Olof Lindahl med lång erfarenhet av läkemedelsfrågor och naturvård. Foto: Jenny Almlöf/SR

Risken är stor att olika djur påverkas av alla läkemedelsrester, som hopar sig i naturen. Det visar forskning. Nu kommer krav på lagändring om läkemedel.

Läkemedelsrester som ansamlas ute i naturen börjar bli ett stort miljöproblem. Forskning har visat att flera olika djurarter påverkas på ett allvarligt sätt.

Christina Rudén är programchef för det största forskningsprojektet i världen just nu, när det gäller läkemedel i naturen, MistraPharma, och hon efterlyser en lagändring kring läkemedel.

- Det finns en oro att det ska finnas substanser som är farliga för miljön i läkemedelsresterna, säger hon.

Som det är nu så väntar man med att lagstifta om att stoppa ett läkemedel tills efter att man sett skadorna av det i naturen. Christina Rudén vill att läkemedel ska testas innan de kommer ut i naturen, alltså under tiden de tas fram. Och stoppas om de visar sig vara skadliga.

Men än så länge finns alltså inte miljöaspekten alls när man tar fram läkemedel. Och skadliga läkemedelsrester i naturen är ett växande problem, eftersom de förstör vattnet, det menar Sven-Olov Lindahl. Han är distriktsläkare i Eksjö och har jobbat i nästan 30 år med läkemedelsfrågor och naturvårdsfrågor.

- Fortfarande har vi ingen riktigt kontroll, alla är vi läkemedelsfångar på så sätt att vi sett de enorma vinsterna av våra läkemedel, men att vi inte förstått att det finns en baksida av medaljen också, säger han.

Nästan alla läkemedel som vi får i oss eller använder, kommer ut i naturen. Våra kroppar kan inte bryta ner läkemedel som vi äter  och reningsverken kan inte ta hand om läkemedelsrester. De är inte byggda för det...

- De är inte designade för att ta hand om läkemedel just, säger Gunnel Hedberg som är handläggare i vattenfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

- Läkemedel är väldigt svåra att fånga upp, säger hon.

Det har redan visat sig att vissa läkemedelsrester har skadat flera arter i naturen. Grodor och fiskar har blivit tvåkönade av hormoner från p-piller och svampdödande medel i schampo och tvål bland annat. Och det är bara ett par av flera hundra ämnen som finns i våra vatten. Det kommer hela tiden nya läkemedel och exakt VAD alla läkemedelsrester verkligen gör i naturen vet inte forskarna ännu.

 - Man ska vara försiktig med läkemedel över huvudtaget, säger Gunnel Hedberg.

Om och i så fall när det blir en lagändring går inte att säga i nuläget, men under tiden måste vi alla engagera oss för att komma till rätta med problemet, menar Sven Olov Lindahl

- Det här är en jätteviktigt fråga för alla oss som vill att våra barn och barnbarn ska få ett liv som är så bra som vårat har varit, säger han.

Reporter Jenny Almlöf
 jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".