Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jakt på rävungar året runt

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 14.14
Foto: David Svanberg/SR

Rävungar ska bli tillåtna att jaga året runt, det sade jordbruksminister Eskil Erlandsson när han besökte Jönköping i dag.

I takt med att skabben försvunnit har antalet rävar blivit allt fler. Nu menar jorbruksministern att det behövs skjutas fler rävar eftersom de tar många råddjur och harar:

- Det är en viltart som gör att många andra viltarter inte finns i den mängd som de skulle finnas annars. Och därför har vi jakt på räv och lättast är att skjuta unga djur, säger Eskil Erlandsson.

De nya jakttiderna gäller från den första juli. 

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Förändringar som träder i kraft den 1 juli 2009:

• Jakten på gäss berörs i hög grad. Grågås och kanadagås har ökat kraftigt och milda vintrar gör det möjligt för gäss att övervintra i södra Sverige med stora skador på jordbruksgrödor till följd. Jakttiden för grågås och kanadagås utökas, skyddsjakten på grågås utökas och en ny bestämmelse om skyddsjakt på vitkindad gås införs. En ny bestämmelse införs att grågås som utgör en sanitär olägenhet ska få jagas.

• Till skydd för småviltet återinförs en bestämmelse om att årsunge av rödräv får jagas hela jaktåret. En kontinuerlig och konsekvent predatorkontroll ger en positiv effekt för övrigt småvilt.

• Nu får korp även skyddsjagas för att förhindra skada inom anläggningar för viltuppfödning, hönsgård eller liknande.

• Ett gemensamt jaktslut i både inland och skärgård bestäms för vigg och ejder, vilket förenklar jakttidsreglerna. Ett gemensamt datum för jaktstart på hare bestäms också för hela landet.

• Jakttiden på gräsand förlängs med en månad i syd- och mellan Sverige. Antalet gräsänder har ökat och fler stannar kvar över vintern.

• Jakttiden för svärta utgår. Populationen har minskat kraftigt och det är inte längre biologiskt försvarbart att nyttja svärta som en jaktlig resurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".