Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaotiskt på röntgenkliniken i Värnamo

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 17.17

Under en tid så har det funnits så stora problem på den radiologiska kliniken i Värnamo att Socialstyrelsen beskrivit den som "en klinik i kaos". Nu kräver Socialstyrelsen en skärpning.

Situationen på röntgenkliniken på Värnamo sjukhus har under en tid varit så kaotisk att flera patienter kommit i kläm. Vid minst tre tillfällen har patienters röntgenbilder blivit felbedömda. 

Socialstyrelsen kräver nu kontinuerliga rapporter för att försäkra sig om att situationen blir bättre. Ann-Kristin Johansson är verksamhetschef på Värnamo sjukhus:

- Vi arbetar intensivt för att vi ska göra rätt varje gång, säger hon.

Dåligt ledarskap under en lång tid och tillfälliga hyrläkare har orsakat kaoset och gjort att det bland personalen saknats en vilja att förbättra patientsäkerheten och göra något åt problemen. Det talas också om att kliniken inte har möjlighet att dubbelkolla alla röntgenplåtar för att undvika fel och det har fått allvarliga konsekvenser.

Under 2008 och 2009 så har tre patienter fått fel vård efter att man har missbedömt röntgenplåtarna på radiologen i Värnamo. En gång missade man en hjärnblödning och vid de andra två handlade det istället om brutna ben.

Socialstyrelsen menar att den vård som patienterna får brister och är otrygg. Redan 2007 kom anmälan om ett annat fall där läkarna på radiologen missat en bruten höft - trots upprepade undersökningar.

Nu har det tillsatts en ny verksamhetschef - från ett annat sjukhus och det har gjort att det blivit bättre. Ann Kristin Johansson tycker inte att socialstyrelsens beskrivning längre stämmer med hur det ser ut på kliniken.

- Vi hade flera hyrläkare vid de tillfällena. Det ser inte ut så nu.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".