Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya tider för sågverken

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 06.57
Dessa stockar får snart sällskap, många fler ska ner. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Det börjar gå bättre för de svenska sågverken igen. Behovet av virke är så stort att det införs premier på flera håll, för att skogsägarna ska avverka mer skog.

Anders Larsson är sågverksägare utanför Bottnaryd, och han vittnar om att det är full rulle just nu. 

– Ja, det ser absolut ljusare ut nu än för några månader sen. Efterfrågan på trävaror har ökat och vi har lite bråttom just nu, säger Anders Larsson.

På familjeföretaget Karla trä har de 14 anställda just nu bra med jobb. Efterfrågan är bra från kunderna och Anders Larsson får jobba på för att få in tillräckligt med timmer att såga upp. Flera skogsverk och sågverk ger en liknande bild. Den svacka som branschen har varit inne i tycks ha vänt, eller åtminstone dämpats. Det är kanske framförallt den låga kronkursen som har gynnat svensk export. Det tror Henrik Asplund som är vd på branschorganisationen Såg i Syd med ett 70-tal sågverk.

– Vi har ju en fördel nu i och med att den svenska kronan är svag. Det har givit oss konkurrensfördelar så vi har tagit andelar ute på marknaderna. Det gör att efterfrågan på råvaran också är hög därmed, säger Henrik Asplund.

Samtidigt har de stora timmerlager som bygdes upp i samband med stormarna Gudrun och Per börjat ta slut. Enligt Henrik Asplund är det nu dags för skogsägarna att börja avverka på allvar igen, för att timret ska räcka till.

– Det finns ökade avsättningsmöjligheter för sågtimmer. Det är vår tydliga signal ut nu, säger Henrik Asplund.

Reporter Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".