Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommuner kräver rökfritt

Rökpauserna snart ett minne blott

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 06.07
Rökstoppet i Mullsjö kommun fick Ewa Elf som rökt nästan hela sitt liv att sluta. Foto Jimmy Karlsson, SR Jönköping

Det har blivit tuffare tider för rökare som jobbar inom en kommun. För på ett par år har antalet kommuner i landet som infört rökstopp på arbetstid blivit tre gånger så många.

Mullsjö kommun är en av de som numera har rökfri arbetstid, och för inbitna rökare är det en utmaning, säger Ewa Elf, som jobbar i köket på Gunnarsboskolan.
-Det är svårt, vi har frukost och middag och då är det gott med en cigarett, säger hon.
-Men det får gå. Man får röka när man kommer hem, eller när man går till jobbet.

Ewa har rökt cigaretter sedan hon var 17 år, men lagom till att Mullsjö kommun satte stopp för att ta sig ett bloss på arbetstid valde hon att lägga av. Men ett förbud gör att många rökare inte känner sig välkomna till jobbet, säger hon.

-Vi som röker känner oss väldigt undanskuffade. Det ska ju vara rökfritt överallt, men samtidigt tycker jag att det är lite fel också.

Enligt Statens Folkhälsoinstitut är den totala kostnaden för arbetsgivare mellan 27.000 och 36.000 kronor per år för en anställd som röker, på grund av högre sjukfrånvaro och rökpauser. Och många kommuner väljer nu alltså att kräva rökfria anställda under arbetstid.

Enligt en sammanställning av Sveriges kommuner och landsting så har 63 av landets kommuner har beslutat att införa rökfri arbetstid för sina medarbetare. Det är nästan tre gånger så många som för två år sedan. 

I Mullsjö kommun kom diskussionen upp på bordet efter branden på VIP-motellet, en eldsvåda som orsakades av en glödande fimp för ett drygt år sedan.

Även Tranås och Vaggeryds kommuner har infört ett stopp för rökandet under arbetstid, och det beror på en önskan om bättre hälsa, säger Christina Gustafsson personalutvecklare i Tranås kommun.

-Det finns klarlagt att passiv rökning har en negativ påverkan på den som inte röker, säger hon.

Finns det inte en risk att rökare känner sig diskriminerade?

-Tobakslagen säger att varje arbetsplats ska aktivt arbeta för att minimera risken för passiv rökning och vi har rätt att införa detta, säger Christina Gustafsson.

Och trots att Ewa Elf i Mullsjö är kritisk till rökstoppet, så medger hon att det kan innebära färre cigaretter för en del.

-Det blir det ju när man inte kan röka på åtta timmar. Och eftersom man minskar rökningen blir det lättare att sluta. Så var det för mig, och det känns jättebra!

Jimmy Karlsson

jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".