Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Höglandet

Lågkonjunktur ger psykisk ohälsa

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 16.21
Verksamhetschef Bo-Kenneth Knutsson. Foto: David Spånberger/SR

Lågkonjunkturen märks nu i den psykiatriska vården, bland annat med personer som söker sig dit för depression eller ångest sedan de förlorat sina jobb.

Det upplever Bo-Kenneth Knutsson som är verksamhetschef för psykiatrin på Höglandssjukhuset i Eksjö.  

– Hamnar du i ekonomiska svårigheter, du har inte stabilitet i boende, du har inte sysselsättning och den meningsfullheten, och det påverkar då självkänslan, då hamnar du lätt i saker som tröstlöshet och missbruk. Sedan är man i den onda cirkeln och då hamnar man i ångest och depressions-tillstånd, säger Bo-Kenneth Knutsson.

Förutom ett ökat tryck från folk som har problem med depression eller ångest på grund av de hårda tiderna, så ser man på psykiatriska kliniken i Eksjö också en ökning när det gäller missbruks-relaterade problem och att människor som redan tidigare mådde dåligt nu också fått mer problem med kroppen.

Bo-Kenneth Knutsson tycker nu att det är viktigt att kommunerna undviker att dra ner på den sociala sektorn.

Även Stefan Elm på socialförvaltningen i Eksjö, tror på sambandet mellan sysselsättning och psykisk hälsa.

– Allting visar ju på att människor som går osysselsatta under längre tid, så är det klart att det påverkar det psykiska måendet och den mentala hälsan, säger han.

På socialförvaltningen i Eksjö jobbar man med att försöka tillgodose vad man ser som tre centrala behov hos människor: självständighet, meningsfullhet och gemenskap.

– Att människor inte ska vara i ett bidragsberoende utan ha en egen försörjning, att man ska ha en sysselsättning som känns meningsfull och för det tredje att man finns i ett socialt sammanhang, en gemenskap, antingen med arbetskamrater eller andra människor i samma situation, säger Stefan Elm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".