Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snatterierna ökar på Systembolaget

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 06.52
1 av 2
Självbetjäning innebär självplock ner i väskan för många. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Patrik Ström på Systembolaget i Nässjö ser allvarligt på utvecklingen. Foto: Jimmy Karlsson/SR

Stölderna av alkohol på Systembolaget har skjutit i höjden de senaste åren. Från att snatteriet av sprit, vin och öl i stort sett varit obefintligt för bara sex år sedan, så har det blivit ett stort problem på många håll i länet.

Patrik Ström arbetar på Systembolaget i Nässjö och är facklig ordförande för de anställda på systembolaget i Sverige. Han ser allvarligt på det här.

– Jag har varit med om att haffa någon på butikerna där jag har jobbat. Det handlar om att det kan förekomma hot och våld i samband med att vi kommer på någon som har snattat. Vi jobbar systematiskt med det här i Systembolaget och försöker undvika det i möjligaste mån, säger Patrik Ström.

Fram tills för fem år sedan så har stölder på Systembolaget varit ovanligt, men de senaste åren så har det statliga Systembolaget blivit utsatt för allt fler fall av snatteri och stölder i sina butiker.

År 2003 kom det bara in 13 anmälningar till polisen i Jönköpings län om stöld från Systembolaget. Under förra året hade rapporterna nästan fyrdubblats.

– Det är klart att det är olyckligt att snatteriet har ökat, men det finns ju förklaringar till det. Den största förklaringen som jag ser det är att vi har öppnat fler självbetjäningsbutiker i länet, säger Patrik Ström.

Anmälningarna som kommer in till polisen kommer nästan uteslutande från länets största stad, Jönköping, men enligt Stefan Carlsson på polisens informationsenhet så är mörkertalet stort.

Trots att den illegala självplockningen har skjutit i höjden i takt med att tillgängligheten har ökat för kunderna, så är Patrik Ström positiv till den nya typen av självbetjäningsbutiker.

– Jag tycker att det är väldigt bra. Det är kundvänligt, kunderna får se ett större utbud av varorna också. Jag tycker det är positivt att vi har självbetjäning. Sen ökar ju vårt svinn eftersom möjligheten att snatta ökar markant, säger Patrik Ström.

Men han tror inte att alkoholsnatterierna kommer öka ytterligare.

– Jag tror inte det kommer att öka så mycket som det har gjort de senaste åren, men det är alltid tråkigt när någon kommer och stjäl någonting, oavsett om det är alkohol eller andra saker. Det ska inte förekomma helt enkelt, säger Patrik Ström.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".