Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medger fel i fallet Sofie

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 11.38
Bo Samuelsson, chef för individ- och familjeomsorgen på Jönköpings kommun. Foto: Jimmy Karlsson/SR

Uppdaterad: 16:09
Socialtjänsten i Jönköping erkänner en rad felaktiga beslut och brister i hur de hanterat fallet Sofie, flickan som senare tog sitt liv inför en rättegång om sexövergrepp.

Igår riktade Länsstyrelsen, som granskat fallet, allvarlig kritik mot politikerna i socialnämnden i Jönköpings kommun.

Men den som fick svara på kritiken idag var tjänstemannen Bo Samuelsson, som är chef på individ- och familjeomsorgen.

- Jag tycker sammanfattningsvis att vi har stora skäl att ta åt oss av kritiken. Det finns en del, till och med allvarliga, felbedömningar som gjorts säger Bo Samuelsson.

Mest allvarligt ser både Länsstyrelsen och kommunen på de brister i samband med att kommunen beslutade att tvångsomhänderta flickan Sofie i slutet av 2007.

Situationen hade då blivit så pass allvarlig på det kommunala behandlingshemmet Lövingstorp i Jönköping att ett omhändertagande enligt lagen om vård för unga, LVU, var nödvändigt.

Men istället för att omplacera henne fick hon vara kvar på samma ställe.

- Alla de som varit inblandade har samma uppfattning, att det var ett misstag att inte göra en omplacering vid det tillfället.

Efter att kommunen gjort en egen utredning, så lade socialtjänsten över ansvaret för vad som hänt på det nu nedlagda behandlingshemme, Lövingstorp, där Sofie bott.

Enligt Margareta Johansson, som gjort tillsynen, är det de ansvariga politikerna i socialnämnden som är ansvariga för bristerna.

- Socialnämnden har ju hela ansvaret för den här flickans placeringar. Det har ju varit socialnämndens egen verksamhet som stått för verkställigheten i de här besluten säger Margareta Johansson

Men trots det är det återigen tjänstemännen, med Bo Samuelsson i spetsen, som får svara på frågorna.

Nyheterna har pratat med moderata odrföranden i socialnämnden, Jan-Egon Leo, som hänvisar till socialförvaltningen.

- Jag tycker att han, eller möjligen ordföranden i den berörda nämnden, borde varit med. Men det är ett förbiseende säger Bo Samuelsson.

Men trots en rad allvarliga brister i flera beslut och i hanteringen av ärendet kommer inte någon att stå personligt ansvarig inom kommunen, säger Bo Samuelsson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".