Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk spariver hotar demokrati

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 16.50
Stefan Gustafsson är rädd att demokratin försvagas om det sparas i politiken (foto: Karin Malmsten/SR)

Demokratin kan hotas när kommunerna sparar på politiken. Nämder slås ihop, fullmäktige krymper och möten ställs in för att spara pengar - men det har ett annat pris.

Dåliga tider och stora besparingar i politiska organisationen kan hota demokratin. Den oron finns i många av länets kommuner visar en kartläggning som Nyheterna gjort.

Inför valet nästa år diskuteras redan nu hopslagning av nämnder och minskning av antalet kommunalråd och antalet ledamöter i kommunfullmäktige. I exempelvis Sävsjö för diskussioner kring att dra ned på antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Det är kristdemokratiska kommunalrådet Stefan Gustafsson tveksam till.

- Nu pågår ett ganska intensivt arbete som framför allt tar sikte på nästa mandatperiod och där finns en diskussion om hur många ledamöter vi ska vara i en kommun som Sävsjö säger Gustafsson.

Allt färre som beslutar mer, det vill säga en centralisering av makten i kommunen. Det kan bli en olycklig följd om till exempel nämnder slås ihop säger Stefan Gustafsson.

SR Jönköping har frågat samtliga länets kommunstyrelseordförande hur besparingar drabbar den politiska organsiationen. Elva av tretton ordföranden har svarat. I två kommuner, Mullsjö och Nässjö, diskuteras inga besparingar inom den politiska organsiationen.

Bland övriga nio som har svarat ser de redan över kostnaderna eller säger att den politiska organsiationen alltid ses över inför ny mandatperiod eftersom det är val nästa år.

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Kristdemokraten Acko Ankarberg-Johansson säger till exempel i sitt svar att:

"Demokrati får aldrig bli en plånboksfråga. Att ersättningarna måste vara rimliga och innebära ersättning för förlorad lön så inte bara de som har råd kan jobba politiskt. Annars hotas demokratin. "

Dessutom påpekas i svaren från länets kommuner att det redan idag kan vara svårt att hitta de som vill jobba politiskt och då är rimlig ersättning en förutsättning för att folk ska kunna ställa upp.

- Samtidigt är det viktigt att det finns villkor för politiken som gör att människor vill vara politiker. Det måste finnas ekonomiska villkor så att man åtminstånde inte förlorar på att vara politiker säger Stefan Gustafsson i Sävsjö.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".