Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kiss kan förklara sjukfrånvaro

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 16.17
1 av 2
2 av 2
Per Nygren är badmästare på Rosenlundsbadet i Jönköping (foto: Mattias Sundler/SR)

Sjukfrånvaron har varit hög på Rosenlundsbadet, det kan bero på kiss i vattnet.
- Om det beror på det vet vi inte, vi får utvärdera och se säger huvudskyddsombudet.

Nu ska samtliga bassänger i Rosenlundsbadet, samt ytterligare bassänger i Jönköpings kommun, testas efter att Nyheterna rapporterat om för höga halter av kväve i äventyrsbadet i Rosenlundshallen.

Kväve i kombination med klor bildar en farlig gas, trikloramin, som tros kunna orsaka astma. Enligt Per Nygren, som är badchef på Rosenlundsbadet, finns det flera orsaker till de höga kvävehalterna.

- Givetvis beror det på hur många som badar och hur pass väl man har skött sin hygien innan man hoppar i och de kläder man har på sig spelar roll säger Per Nygren.

Kommunen har nu inlett en utredning som ska försöka ge svar på varför vattnet innehåller så höga värden av kväve. Ett nytt prov som togs under onsdagen i äventyrsbadet visade på en kvävehalt på 4,1 mg kväve per liter. Alltså en lägre halt kväve jämfört med de 5,9 mg som det första provet visade. Problemet är också att det finns olika direktiv på hur mycket kväve som vattnet får innehålla menar Per Nygren, som ändå säger att värdet är högt och måste tas på fullt allvar.

Förutom bassängerna i Rosenlundsbadet ska även Stadsgårdsbadet och simanläggningen i Norrahammar testas.

I månadsskiftet oktober/november ska de nu även göra en första mätning av halten trikloramin i luften inne i Rosenlundsbadet för att se hur hög den är, detta efter att huvudskyddsombudet på Rosenlundsbadet, Patrik Backlund, tagit upp frågan på grund av hög sjukfrånvaro.

- Om det beror på det vet vi inte, vi får utvärdera och se säger huvudskyddsombudet.

Så folk är ofta sjuka här?

- Ja, framför allt under vinterhalvåret är vi drabbade.

På familjebadet i Sävsjö har de också en äventyrsbassäng och Marie-Louise Strömqvist, som är badföreståndare, tycker det är bra att det blir en diskussion kring trikoramin. Även om de inte genomfört några kväveprover i vattnet i bassängerna så är det på gång.

- Det har inte varit så att man tagit prov på kvävehalten innan, men i våras gjorde vi en ny upphandling och nu ska det göras en gång om året.

Läs tidigare publicerat:

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".