Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gränna

Elever känner sig otrygga i skolan

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 06.47
Niclas Björnling är kritisk mot hur Ribbaskolan prioriterat. Sonen Andreas går i åttonde klass på skolan.

Högstadieeleverna på Ribbaskolan i Gränna känner sig otrygga och ger skolan usla betyg. Få skulle rekommendera andra att börja på skolan.

Det visar en enkät som gjorts av Jönköpings kommun.

– Det är inte alls roligt att höra, man gör ju förstås vad man kan för att stötta barnen, säger Niclas Björnlinger som har en son som går i åttonde klass.

I våras fick de nuvarande niondeklassarna på Ribbaskolan i Gränna svara på en trygghetsenkät som utförts på samtliga skolor i kommunen.

Inte rekommendera andra
Resultatet ska presenteras för politikerna nästa vecka, men redan nu kan Nyheterna avslöja att över en tredjedel av niondeklassarna på skolan känner sig otrygga mot personalen och 70 procent svarar att de inte skulle rekommendera en kompis att gå på skolan.

Siffrorna är alarmerande och skolan sticker ut jämfört med andra, säger skol- och barnomsorgsnämndens andre vice ordförande i Jönköpings kommun, Socialdemokraten Magnus Rydh.

– Det finns ingen skola som kan jämföras resultatsmässigt med Ribbaskolan, resultaten från de andra skolan är betydligt mer positiva.

Riktat mot personalen
Tidigare i veckan besökte Magnus Rydh och ordförande för nämnden och skoldirektören Ribbaskolan för att få koll på läget och för att prata med föräldrar, skolledning och personal.

Elevernas missnöje riktar sig delvis mot personal på skolan, men en annan bidragande orsak till otryggheten är den ombyggnation som sker. Det har gjort att undervisningen bedrivits i temporära baracker i över ett år.

– Det har varit stökigt och mycket förstörelse med klotter och liknande, säger niondeklassaren Julia Strömberg.

Fel fokus
Carl-Gustaf Gustafsohn, rektor, ser allvarligt på situationen och säger att de nu ska göra en omfattande enkät på hela skolan för att ytterligare undersöka hur elevernas inställning ser ut.

Enligt föräldern, Niclas Björnlinger så bär ledningen på skolan en stor del av ansvaret.

– Jag har en känsla av att det lagts för mycket energi på ombyggnationen och för lite på undervisningen.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".