Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få radonmätningar trots larmrapporter

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 04.41
Länsstyrelsen vill nu få fler att kolla radonet, något som finns även i myndighetens eget hus. Foto: Jimmy Karlsson / SR

Trots flera larmrapporter om cancerframkallande radon i fastigheter och hus så är det fortfarande få som gör mätningar i länet. Nu vill länsstyrelsen ändra på det.

Ungefär hälften av befolkningen känner till radon som problem, enligt länsstyrelsen. Men bara en femtedel har någon aning om vad man har för värden där man bor.

- Det är ju allvarligt. lungcancer är en allvarlig sjukdom och kan vi minska lidandet i samhället så är det ju bra, säger Annelie Johansson som arbetar med radonfrågorna på länsstyrelsen. 

Nu vill länsstyrelsen tillsammans med kommunerna och Boverket att radonhalten ska bli en lika vanlig fråga när man köper hus som uppvärmning, fukt eller avloppssystem.

De största problemen med radon finns i de nordöstra delarna av Jönköpings län. Där handlar det om radon från den granitrika berggrunden som tar sig upp i fastigheterna.

- Radon är ett stort hälsoproblem i landet, säger Annelie Johansson på länsstyrelsen.

På andra håll, handlar det främst om cancerframkallande radonpartiklar från hus byggda med blåbetong som var ett populärt byggmaterial på 1950 och 1960-talet, innan det förbjöds i mitten av 1970-talet.

Gränsvärdena för hur mycket radon det får finnas i ett hus kan komma att ändras. För ett tag sedan gick Världshälsoorganisationen, WHO, ut och uppmanade världens länder att sänka gränsvärdena på radon.

I Sverige skulle det innebära en halvering och socialstyrelsen sitter nu och diskuterar om det ska införas i Sverige.

Och till och med i länsstyrelsens egna fastighet i Jönköping så finns det radon, dock under dagens gränsvärden.

- Delar av väggarna i det här huset är byggda av blåbetong. Jag tillhör dom som gärna har fönstret öppet lite extra för att öka på ventilationen, säger Annelie Johansson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".