Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisman i Jönköping åtalas

Publicerat torsdag 17 maj 2001 kl 16.06
Den polisman som sköt ihjäl en 27-årig flykting i Jönköping åtalas som misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död.
I den stämningsansökan som chefsåklagare Ulf Barck-Holst lämnade in idag så skriver han att polismannen vid det här tillfället inte befann sig i en nödvärnssituation som gav honom rätt att skjuta ett skott med sitt tjänstevapen mot flyktingen. I stämningsansökan står det ''polismannen har vid myndighetsutövning uppsåtligen avlossat skottet mot Idris Demir i avsikt att skada honom och polismannen har därigenom av oaktsamhet vållat Demirs död''. Den första brottsrubriceringen mot polismannen var tjänstefel och/eller vållande till annans död. Men senare under utredningen så skärptes det av chefsåklagare Ulf Barck-Holst till misstankar om grov misshandel och grovt vållande till annans död. Den 56-årige polismannen har hela tiden bestridit brott och polisen i Jönköping har tidigare sagt att polismannen sköt i självförsvar när 27-åringen gjorde ett utfall med kniv. Men åklagaren framhäver tvärtom att den kurdiske flyktingen sköts bakifrån, i den vänstra delen av bröstkorgen, när han var på väg ner i trappan. Kulan passerade då genom stora kroppspulsådern å gjorde att Idris Demir fick så svåra skador att han avled. Den tillförordnade länspolismästaren Gunnar Lindelöw tror att det här kan försämra synen på polisen i Jönköping. - Är man inblandad i en så tragisk händelse så är det självfallet ett minus för polisen, säger Gunnar Lindelöw. Polismannens advokat Sture Larsson blev förvånad över åklagarens åtal. - Vi ser inte att polisen begått något brott utan han har agerat på rätt sätt. Vi ser inte att det finns något stöd i den här utredningen för att polismannen ska ha skjutit med uppsåt att skada. Vi tänker nu ta den här striden i rätten, säger Sture Larsson Men Idris Demirs släktingar säger till nyheterna idag att dom både är glada och lättade över att det nu blir ett åtal mot polismannen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".