Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska Jönköping växa i framtiden

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 14.33
1 av 2
Detaljplan över hur Jönköping planeras växa under de närmaste 30 åren.
2 av 2
Karta Jönköping

Jönköpings kommun beräknas växa med 150 000 invånare inom de närmaste 30-40 åren. Idag presenterade därför kommunen tre förslag på hur man vill att Jönköping ska expandera i framtiden.

-Bygger vi tätare får vi som individer närmare till arbetsplatser, daghem, affärer och kollektivtrafik, säger projektledaren Gunnel Holmberg-Karlsson på stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun.

 Men att bygga tätare innebär också att flera öppna områden idag kommer att ersättas med bostäder framöver. Så det gäller att förtäta områden med ansvar, säger kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C):

-Vi har en del gluggar som inte är så tilltalande, utan som ibland till och med kan upplevas som otrygga. Då tror jag det är bra att förtäta. Men sen får man komma ihåg att inte bygga bort allt det gröna, eftersom det också har stor betydelse för stadsmiljön, säger hon till Nyheterna.                                      (Klicka för större bild)

Ny stadsdel planeras
Målet är att Jönköpings kommun ska ha 150 000 invånare. Fortsätter befolkningen att öka som den gjort de senaste åren skulle det ta ca 30-40 år. Totalt så behövs det omkring 15 000 nya bostäder för att nå upp till det här målet. 10 000 ska byggas i de här förtätningsområdena, men 5 000 bostäder ska byggas i en ny stadsdel. Enligt förslagen kommer den att läggas vid Kortebo i norvästra delen av staden, eller på A6 där golfbanan ligger idag.

Trafiksituationen en nyckelfråga
Men först måste man ta itu med de problem som finns idag. Det är svårt att få tag på bostad för den som vill flytta till staden och trafiksituationen i centrala Jönköping är besvärlig -  det är inte  ovanligt med köbildning vid rusningstrafik. Därför är det en nyckelfråga att få jönköpingsborna att välja kollektivtrafiken framför bilen, menar Gunnel Holmberg-Karlsson.

-Ska v kunna växa så kan vi inte fortsätta bygga på ett sådant vis att vi är beroende av den egna bilen, utan vi måste ha alternativ där vi känner att det är lika bra eller bättre att gå, cykla eller åka kollektivt, säger hon till Nyheterna

Reporter
Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".