Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gislaved

Här byggs unikt demenscentrum

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 07.14

Redan innan husen är färdigbyggda, så lyfts nu Gislaveds nya demenscentrum fram som ett föredöme som kommer leda till forskning.

Nu pågår arbetet med det projekt som kommer att ge Gislaveds kommun en helt ny verksamhet - ett Demenscentrum. Det enda hittills i regionen. Och det handlar verkligen om storbygge, som snart hållit på i ett år.

- Det är det första i regionen, och det är unikt att våra politiker har satsat så mycket på äldrevården, säger områdeschef Marianne Hörnqvist.

Kommunens storsatsar på att höja kompetensen inom äldreomsorgen. Till exmpel får ingen jobba på nya demenscentrumet som inte har läst på högskola. Och det är många sökande på varje tjänst till Gislaveds nya demenscentrum.

- Det vi idag har sett är att det är ett fantastiskt lyft när man har hög kompetens, säger  Marianne Hörnqvist.

Bygget är beräknat till 117 miljoner kronor med första inflyttning i janauri nästa år. Fastighetschef Mikael Fröler satsar mer på stöd till anhöriga. En del av gamla Hemgården har rivits för att ge plats åt helt nya hus.

Nybyggnad av gruppbostäder, förbindelsegångar med mera uppgår till nästan 5 000 m², och då byggs också över 3 000 m² av de gamla lokalerna om. Än så länge går allt enligt planerna så det hela ska stå färdigt i början av år 2011, med första inflyttning i början av nästa år.

Där kommer att finnas: korttidsboende, villor med fasta boende, en avdelning för de med större vårdbehov som till exmpel inte kan gå själva. Och det tänks nytt. Exempel på det är att korridorrerna borta, det finns bara takliftar där de behövs, inte i varje lägenhet, förvirrade ska inte kunna rymma, fast de inte får låsas in enligt lag. De kan röra sig fritt men hamnar då på en innergård, en sinnenas trädgård med växter och dofter och ska man lämna demenscentrumet måste man gå genom huvudentrén som kan hållas under uppsikt. En trygghet för både de dementa, anhöriga och personalen.

- Redan nu har vi fått en beställning av folkhälsominister Maria Larsson, där hon vill att vi ska titta på om det går åt mindre läkemedel där personalen har högre kompetens, berättar Marianne Hörnqvist.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".