Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Anderstorp

Stor uppslutning för motorbanan

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 13.50
1 av 8
Flera tusen personer slöt upp i bilkortegen för Anderstorps Motorbana. Foto: Håkan Montelius/SR
2 av 8
3 av 8
Många satt länge i kö för att komma till motorbanan. Foto: Håkan Montelius/SR
4 av 8
Bygden behöver banan, konstaterade en av de som samlats vid motorbanan. Foto: Håkan Montelius/SR
5 av 8
Bilkortegen ringlade sig lång runt stora delar av motorbanan. Foto: Håkan Montelius/SR
6 av 8
Det blev trångt när många bilar skulle in på banan samtidigt som många var på väg ut. Foto: Håkan Montelius/SR
7 av 8
Åke Fridén, ordförande i Anderstorps Samhällsförening. Foto: Håkan Montelius
8 av 8
Carola Öberg, Anderstorp Samhällsförening. Foto: Håkan Montelius/SR

Många valde att delta i dagens manifestation för att motorbanan i Anderstorp ska få leva vidare.
- Motorbanan är viktig, den har ju alltid funnits, säger Eva Claesson.

Det var stor uppslutning för motorbanan i Anderstorp i dag, köerna var långa utanför. Ansvariga för banan och grannar har ju varit i konflikt i flera år när det gäller hur mycket det ska få köras på banan med tanke på buller och miljö.Ärendet ligger just nu hos länsstyrelsen. Genom manifestationen vill arrangörerna bakom manifestationen - Anderstorps samhällsförening - visa att banan har stöd.

Utökat tillstånd
Anderstorp Motorbana har idag ansökt om att få utöka antalet tävlingar till 25 helger om året - idag gör bullerbegränsningarna att man endast får köra ett par enstaka varje år. Och den begränsningen anser många hotar banans överlevnad.

-  Det är tråkigt om de ska lägga ner, jag är här ganska ofta, säger Pontus Svensson som var en av alla som köade utanför banan.

Många Anderstorpsbor
Enligt Anderstorps Samhällsförening slöt totalt 1 244 fordon upp i kortegen, plus ett antal som inte orkade köa utan bröt sig ur. 2 182 personer satt i bilarna, varav 1 057 kom från Anderstorp.

-Det är 22 procent av Anderstorps befolkning! konstaterar en nöjd Åke Fridén, ordförande i Anderstorps Samhällsförening.

-Syftet är att visa beslutsfattarna att motorbanan har ett väldigt kraftigt folkligt stöd och det tycker jag att vi redan nu kan verifiera, fortsätter han.

Själv är han glatt överraskad av det stora deltagarantalet, som enligt honom är ett tecken på att Motorbanan har ett starkt stöd bland Anderstorpsborna.

-Jag hade väl förväntat mig runt 500 bilar, men det sket sig ju kan man ju säga! säger Åke Fridén och skrattar. 

Carola Öberg sitter i samhällsföreningens styrelse och hon vill också understryka hur viktig motorbanan är för näringslivet i Gislaveds kommun och att man skulle kunna utveckla upplevelseindustrin till att bli lika viktig som tillverkningsindustrin är idag.

-Här har vi en möjlighet att stå på ett andra ben. Att utveckla området kring motorbanan är en vision vi har. Och kärnverksamheten är ju racingverksamheten som står och faller med ett utökat tillstånd, så det är ju det viktigaste just nu, säger Carola Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".