Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköping

Vandrar för tryggare centrum

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 14.14
1 av 2
Christian Fransson och Gert Kvick (foto: Kjell Ahlkvist/SR)
2 av 2

– Alla invånarna ska våga vara i centrum vilken tid på dygnet som helst, de ska känna sig trygga där.
Röda korset beger sig nu ut i Jönköping för att göra centrum tryggare.

Det är i ett samarbete med Jönköpings kommun som Röda korset nu startat ett 2-årigt samarbete för att öka säkerheten för allmänheten i de centrala delarna av Jönköping.

Syftet med projektet är att Röda Korsets första hjälpengrupper skall vandra i stan under lönehelger, storhelger och vid skolavslutning.

– Vi finns mest till för att vara ett medmänskligt stöd och vara en vuxen förebild, att kunna hjälpa ungdomar och andra som vistas i den här utemiljön främst under lönehelger säger Christian Fransson som är projektledare för Röda Korset i projektet "Trygghet i centrum".

Efter att under en försöksperiod varit ute och vandrat i de centrala delarna av Jönköping sätter man igång under lönehelger, då man vet att det är som stökigast. Det är ett 30-tal frivilliga ur Röda Korsets första hjälpengrupper som är involverade i projektet och syftet är bland annat att fler vuxna skall befinna sig i de miljöer där ungdomar befinner sig.

De har då samarbete med polisen och fältassistenterna i kommunen och skall vid behov hjälpa till vid akuta situationer då någon form av brott kan avvärjas.

Tanken är inte att de kommer gå in i stökiga situationer för att försöka avstyra, utan tanken är att de skall hjälpa till när det hela är över.

Det här är en fortsättning på tidigare projekt för att öka säkerhet och trygghet för innevånarna i kommunen, säger Gert Kvick som är säkerhetssamordnare i Jönköpings kommun.

– Det här projektet bygger på stadsbyggnadsvisionens tankar och idéer. Alla invånare skall vilja och våga vara i centrum vilken tid som helst och vara trygga där.

Även från politiskt håll ser man positivt på det här projektet då de under en längre tid har jobbat med just trygghetsaspekten i kommunen, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson.

– De är väldigt viktiga för människor och vi vill verkligen se till att människor kan känna sig trygga och kan träffas på stan utan att vara rädda säger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".