Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu får du välja vårdcentral

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 14.55
Vem ska få ta hand om dig? Dags att välja vårdcentral.

Nu ska alla vuxna länsbor välja vilken vårdcentral man vill gå till, för nu startar det som kallas vårdvalet.

De närmaste veckorna kommer vi alla att få ett brev hem med information om hur det hela går till. Även om valet är fritt har landstinget gjort ett första val av vårdcentral åt dig i det brevet.

Men Rune Backlund, centerpartistiskt landstingsråd, betonar att det är ett förslag man får.

– Vad vi uppmanar till är att man tittar på det här och därefter gör ett aktivt val. Det kan ju innebära att det här erbjudandet är något annat än där man varit van att gå säger Backlund.

Men det blir nu 52 vårdcentraler, istället för 31 att välja på. Är inte det en väldig överetablering?

– Nej, det är det inte för det är nu medborgarnas val styr. Vilka av de här enheterna tror man och tycker man bedriver den bästa vården. Det är det vi ska uppnå, vi ska uppnå den bästa vården.

Antalet vårdcentraler som man kan välja på är alltså 52 och gör du inget aktivt val, får du den vårdcentral som landstinget listat dig på. Du kan vara säker på att få den vårdcentral du själv väljer, för ingen får säga nej till någon patient.

Är du missnöjd med din vård kan du också när som helst i framtiden göra att nytt val och helt enkelt byta vårdcentral.

Vårdcentralerna får en vårdpeng för varje patient, och pengens storlek beror bland annat på patientens ålder. Patienter mellan 25 och 44 år ger lite drygt 1 600 kronor, medan en patient över 80 år ger 19 000 kronor.

Hela vårdvalet kostar närmare 1,7 miljarder kronor att genomföra, enligt Rune Backlund. Den första mars ska valet vara klart och den första juni ska allt rulla igång.

En hel del är redan på hugget, Lennart Selmosson från Habo har redan bytt.

– Jag trivdes inte med dem, jag kommer från Mariestad så jag återvänder dit. Det gör jag gärna.

– Jag kommer vara kvar på den jag har, den ligger nära och fungerar bra säger Ulrika Vestin.

Många gör säker som Ulrika, håller sig till sin gamla välbekanta vårdcentral. Men för alla vårdcentraler gäller det nu att vässa sig, för att få behålla sina patienter. De nya får det tufft, tror Runel Backlund.

– De har en ganska stor uppförsbacke för de måste visa att de verkligen kan leverera det de har sagt.

Fråga

Fakta: Vårdvalet

Alla landstingsdrivna och privata vårdcentraler har från och med 1 juni 2010 samma grunduppdrag från Landstinget. Vårdcentralerna drivs på lika villkor, och får ersättning från Landstinget.

Vårdvalet innebär att du väljer vårdcentral, inte läkare. Däremot ska den vårdcentral du väljer erbjuda fast läkarkontakt.

Du kan bara välja mellan vårdcentraler i Jönköpings län.

Du kan byta vårdcentral när som helst och hur ofta du vill. Vårdcentralen kan inte neka att ta emot dig.

(källa: lj.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".