Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Länstrafikens styrelse väljer bilen

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 05.21

De som bestämmer över lokaltrafiken i länet väljer själva bilen till och från jobbet. Sex av länstrafikens sju styrelseledamöter tar bilen till jobbet, visar Nyheternas granskning.

- Jag bor ju längst ner i den sydöstra delan av länet, förklarar sig den Centerpartistiske ordföranden Karleric Andersson.

- Det hade varit möjligt att ta bussen, men då hinner jag inte med mer den dagen och jag kanske till och med får åka dagen innan.

Länstrafiken kämpar för och har som uppdrag att få fler att resa kollektivt, men länstrafikens ytterst ansvariga, politikerna i styrelsen, lever alltså inte som de lär.

Nyheterna har ringt samtliga sju ledamöter i styrelsen och bara hittat en enda ledamot som regelbundet tar buss eller tåg istället för bilen. Trots att fler av dem har relativt nära till jobbet.

- Jag tror att det kommer sig av lathet och bekvämlighet, men jag har en målsättning att åka mer kollektivt, säger Moderaten P-O Norlander från Jönköping, som normalt åker bil, trots att han bara har sju lkilometer till jobbet och både bor och jobbar centralt.

Socialdemokraten Elin Lagerkvist bor i Huskvarna och har en mil till Rådhuset i Jönköpng, där hon är kommunalråd. Men, trots täta bussturer mellan orterna, tar hon bilen, detta för att få ihop hämtning och lämning av barn på dagis.

Ledamöterna skyller ofta på den trafik de själva är med och bestämmer över; att bussarna går för sällan och på fel tider. Bara en av ledamöterna kör dessutom miljöbil, det är Elin Lagerqvist.

Frågan är då med vilket trovärdighet länstrafiken kan ha en styrelse som ska bestämma över kollektivtrafiken i länet, när ledamöterna själva inte åker kollektivt.

- Det kan helt klart vara ett trovärdighetsproblem, säger Karleric Andersson.

Men det går att föregå med gott exempel. Berry Lilja, Socialdemokrat från Vaggeryd, åker buss varje dag till jobbet i Skillingaryd, delvis på grund av bra förbindelser mellan orterna, men också av egen övertygelse.

- När jag själv pratar om vikten av att åka kollektivtrafikt måste jag ju försöka föregå med gott exempel.

Så ofta åker ledamöterna kollektivt:

Bara en av länstrafikens styrelseledamöter åker för det mesta kollektivt till jobbet. Resten åker bil. Så här svarade ledamöterna på vår enkät:

Ordförande Karleric Andersson (C), Åseda i Vetlanda kommun.
Åker bil. Jobbar som lantbrukare och har några kilometer till gården. Dit går det inga bussar. (Kör Volvo 240 från 1992)

Anders Hulusjö (KD), Bogla söder om Huskvarna, Jönköpings kommun.
Åker bil. (Nissan Qashqai)

Lars Elwing (M), Habo
Åker bil för det mesta till sin kommunala uppdrag. Buss eller tåg runt 30 procent av resorna. Tar bilen eftersom "jag har ärenden ofta och behöver då åka runt i stan". (Kör Honda CR-V, bensin)

Agneta Johansson (S), Eksjö
Åker bil. Kör tre mil från hemmet i Eksjö till arbetsplatsen utanför Vetlanda. Prövade att åka buss en tid, men "bussen gick så tidigt och jag fick vänta vid ett byte. Det tog för lång tid." (Kör Audi A4, bensin)

Per-Olov Norlander (M), Jönköping
Åker bil. Bor på Bymarken och jobbar på ett kontor på A6 köpcenter. En resa på 7 kilometer. "Det är latheten som tar överhanden, men ibland åker jag bussen." (Kör Toyota Auris, bensin)

Elin Lagerqvist (S), Huskvarna
Åker bil. "För att jag måste få ihop familjelivet. Jag lämnar barnen på dagis och behöver dessutom bilen i jobbet ibland. Därför tar jag inte bussen." (Kör VW Tiguan, biogas)

Berry Lilja (S), Vaggeryd
Åker buss varje dag till jobbet i Skillingaryd, eftersom förbindelserna är så goda. "Jag tycker som ledamot i styrelsen där vi har till uppgift att få flera att åka kollektivt, så är det viktigt att själv visa att det går."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".