Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biskop Sven Thidevall avgår

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 22.39
Sven Thidevall - avgår efter bråk. Foto: Scanpix

De anställda på stiftkansliet i Växjö stift har idag informerats om att Sven Thidevall lämnar sin post som biskop efter en tids turbulens. Han börjar i stället en forskartjänst den 1 juli.

Spänningen mellan stiftsstyrelsen och biskopen ökade under den gångna hösten och övergick i en öppen konflikt efter att en ny stiftsstyrelse valts i december, enligt Sven Thidevall.

"Att de ökade spänningarna och den öppna konflikten är allvarliga kan avläsas i en försämrad psykosocial arbetsmiljö på stiftskansliet", skriver Thidevall i ett pressmeddelande. Han säger sig inte se någon annan utväg än att säga upp sin anställning i Växjö stift.

Biskopen polisanmäld

Den senaste tidens turbulens har bland annat resulterat i att en medarbetare har polisanmält Sven Thidevall för hot och att han själv har lämnat in en polisanmälan om att han utsatts för fysiskt våld.

I ett annat pressmeddelande ger stiftsstyrelsens förste vice ordförande, Jan-Erik Forsberg från Norrahammar, sin syn på saken.

Djup förtroendekris

Han betonar att bakgrunden till biskopens avgång ytterst handlar om en djup förtroendekris.

"Det handlar dessutom om kraftiga kommunikationsproblem. Med ett så skadat förtroende blir det omöjligt att fungera som biskop", säger Jan-Erik Forsberg.

Han skriver att det är bäst att skiljas under värdiga former och med respekt för varandra.

Under tiden fram till sin avgång kommer Sven Thidevall att fortsätta med biskopliga arbetsuppgifter, men han kommer inte att delta i stiftskansliets arbete, enligt pressmeddelandet.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".