Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tänder fräts sönder av läsk

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 06.18
1 av 3
Dagligen ser tandhygienisterna Andreas Ageli och Åsa Winroth, på Råslätt, unga med nedslitna tänder p g a läskdrickande. Foto: Alexandra Peterson/SR
2 av 3
Studenten Anders Vigortsson. Foto:Alexandra Peterson/SR
3 av 3
Azadeh Bagheri och Manizha Kodirova. Foto: Alexandra Peterson/SR

Vi dricker alltmer läsk i Sverige och nu jobbar Folktandvårdeni länet med dom så kallade erosionsskador som bland annat läsken orsakar, det vill säga att emalj fräts bort från tänderna

Åsa Winroth är tandhygienist på folktandvården på Råslätt i Jönköping och hon ser ofta nedslitna tänder.

- Det är dagligen som man ser studenterna framförallt, dom sitter och piggar upp sig med läsk på kvällarna när dom pluggar, säger hon.

Under flera årtionden har svenskarna ökat sin konsumtione av läsk enligt siffror från Jordbruksverket och under förra året köptes rekordmycket läsk enligt Sveriges Bryggerier.

Förutom att man kan få hål i tänderna så har många läskedrycker också ett lågt Ph-värde, det vill säga att dom är sura, och allt som är surt kan hjälpa till att fräta bort emalj på tänderna.

Det här har blivit ett allt tydligare problem för tandvården. Det är väldigt svårt att laga en frätskada och numera informerar Folktandvården barn och ungdomar speciellt om det här men ändå är många omedvetna om sina skador säger tandhygienisterna Andreas Agéli och Åsa Winroth

- Vi försöker att förklara och visa patienterna i spegeln. Man ser på tuggytorna att det blir som gropar i tänderna. Själva tanden nöts ner, det försvinner mer och mer av tanden, säger dom.

En av dom studenter på Råslätt i Jönköping som har fått frätskador är Anders Vigortsson, hanm dricker mycket cola när han pluggar.

- Minst en halvliter per dag.

- Har du fått några problem med dina tänder då?

- Ja, emaljen slits ner, det är inte så bra.

- Oroar du dig inte för hur dina tänder kommer att se ut?

- Nej, man vet om det någonstans men jag bryr mig inte just nu, säger Anders Vigortsson.

Och att många svenska och andra eurpoeiska studenter dricker mycket läsk är något som som internationella studenterna Azadeh Bagheri från Iran och Manizha Kodirova från Tadzjikistan har lagt märke till. De har reagerat på att många i Sverige dricker läsk till lunchen och att till och med lärare på Högskolan kan stå med en burk läsk under en lektion.

Reporter Alexandra Peterson
 alexandra.peterson@sr.se

En av dom studenter på Råslätt i Jönköping som har fått frätskador är Anders Vigortsson - som dricker mycket cola när han pluggar

Å att många svenska och andra eurpoeiska studenter dricker mycket läsk är något som som internationella studenterna Azadeh Bagheri från Iran och Manizha Kodirova från Tadzjikistan har lagt märke till - dom har reagerat på att många i Sverige dricker läsk till lunchen och att till och med lärare på Högskolan kan stå med en burk läsk under en lektion:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".