Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valet 2010

Politiker satsar på bloggar

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 06.50
1 av 2
Emma Marmin (V) är en av de politiker som kommer att använda sociala medier för att nu ut med sitt budskap i valet. Foto Peter Jernberg, SR Jönköping
2 av 2
Klicka för grafik.

En stor majoritet av länets politiker kommer att använda sig av sociala medier på nätet för att nå ut med sitt budskap till väljarna inför höstens val. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort till partiernas förstanamn.

En av de politiker som tänker använda sig av sociala medier i valrörelsen är Emma Marmin, Vänsterpartiet. Hon kandiderar till en plats i kommunfullmäktige i Vaggeryd och tänker driva valkampanj framför datorn.
-Det är ett sätt att komma ut och göra oss sedda. Saker upptäcks snabbare på facebook till exempel, än om man ska gå till en valstuga som man kanske inte ens hittar, säger Emma.

Sveriges Radio skickade en enkät till de 76 politiker som står på första plats i kommunvalet hos de sju partier som sitter i riksdagen. Hela 84 procent svarade på vår enkät och en majoritet av de som svarat på frågorna, 73 procent, säger att de kommer att använda sociala medier, som Facebook, Twitter och bloggar för att nå ut till väljarna i höst. Det handlar alltså om sidor på internet där man i korta ordalag berättar för andra människor vad man gör.

Facebook är absolut störst och har nu gått om bloggandet. Av de politiker som använder sociala medier använder mer än dubbelt så många Facebook före en egen blogg, visar vår enkät. Hälften svarar också att deras eget parti gör extra lokala satsningar på de sociala medierna.

Många sätter sin tilltro till nätet när det gäller att nå ut till väljarna och 65 procent tycker det är viktigt eller till och med avgörande med sociala medier i årets valrörelse.
-Det är det första valet när det kommer att ha en stor betydelse, och är inte vi där finns alla andra där, och då undrar folk vart vi har tagit vägen, säger Emma Marmin.

Finns risken att man överskattar sociala medier och att man tror att man når fler än vad man gör?

-Ja, den risken finns alltid. Det är ju som att stå i en valstuga och prata med 100 personer. Det betyder ju inte att du får 100 nya medlemmar.

Men frågan är om väljarna verkligen läser allt som politikerna skriver.
När nyheterna frågar några väljare i Värnamo får vi varierande svar.
-Jag kommer att använda bloggar när jag tar reda på mer om partierna, för där finns kanske mer information för ungdomar, säger en ung tjej.
-Nej, jag är helt ointressarad av politik, säger en man.

-Första inlägget blir nog "Hej, nu finns vi här", säger Emma Marmin (V).
-Sedan, ju närmare valet man kommer, blir det valplattformar, valprogram och kanske en reflektion på bloggen efter att ha sett en debatt på TV.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".