Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
GRÄNNA

Brahehus - en av landets bästa rastplatser

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 14.09
Dags för rast? Stanna till vid Braehus, det är en av Sveriges finaste rastplatser enligt Motormännen. Foto: SCANPIX

Landets bästa rastplatser utefter våra vägar har ännu en gång korats.
En av dem är Brahehus, norr om Gränna. Det är Motormännen som står bakom undersökningen.

Vi är ganska många som blir lätt upprymda när vi, efter en lång färd på vägen, kommer till en rastplats som ligger trevligt och är välskött.

Sverige har överlag bra standard på rastplatserna vid en europeisk jämförelse. Men de upplevs som lite osäkra mot till exempel rastplatser i Tyskland och Österrike.

Bra för trafiksäkerheten

Motormännen har för nionde året granskat nästan alla Sveriges 250 rastplatser. Numera utses den bästa i varje län.

Att stanna är bra för både kropp och själ när man är ute på vägarna, men också bra för trafiksäkerheten. Upp till 40 procent av trafikolyckorna antas bero på att föraren är trött eller ha somnat.

Vad är bäst med de svenska rastplatserna? -På flera ställen har man satsat på miljön. Och tillgängligheten är bra, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännen, till TT.

Upplevs som otrygga

Men de kunde vara säkrare.
- Ute i Europa har man kameraövervakning på de bästa rastplatserna. Det kanske vi inte vill ha i Sverige men det vore bra om polisen kunde passera lite oftare. Speciellt kvällstid kan en del tycka att de känns lite obehagliga och då i stället stanna på en mack eller liknande.

Bertil Åkesson/TT

Här är bästa rastplatserna:

Norrbotten: Kattilakoski (riksväg 99, Gällivare)Västerbotten: Tallbacken (E 12, norr om Vännäs)Jämtland: Krokom (E 14 mellan Järpen och Krokom)Västernorrland: Mosjön (E 4, norr om Örnsköldsvik)Gävleborg: Näsbysjön (riksväg 80, mellan Hofors och Sandviken)Dalarna: Fänforsen (riksväg 71, väster om Dala-Floda)Uppsala: Arvidsbo (E 4, utanför Tierp)Södermanland: Råbyhed (E 20, mellan Kungsör och Eskilstuna)Örebro: Sickelsta (E 20, söder om Örebro)Västmanland: Högsjön (E 18/E 20, väster om Arboga)Västra Götaland: Vittene (riksväg 44, öster om Trollhättan)Hallands län: ej inventerad Kronoberg: Fräjen (riksväg 30, söder om Lammhult) Värmland: Nybble (riksväg 26, norr om Gullspång) Östergötland: Östgötaporten (E 4, Ödeshög) Jönköping: Brahehus (E 4, norr om Gränna) Kalmar: Bröms (E 22, söder om Söderåkra) Blekinge: Ynde (E 22, Sölvesborg) Stockholm: Stora Wäsby (E 4, Upplands-Väsby) Gotland: Kyrkviken (länsväg 699, Fårö) Skåne: Erikslund (E 6/E 20, norr om Helsingborg)
Källa: Motormännen (TT)

FAKTA: Så bedöms rastplatserna

Nästa samtliga 250 av landets rastplatser har inspekterats vid flera tillfällen och granskningen har varit likadan i hela landet.

Det här tittar granskarna på: rastplatsens utformning, parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, tillgång till sittplatser, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning, skyltning, skötsel och städning.

Sveriges rastplatser håller god klass jämfört med resten av Europa. De bästa rastplatserna finns i Tyskland, Österrike, Ungern och Kroatien. De sämsta finns i Belgien, Spanien och Tjeckien, enligt en internationell sammanställning som Motormännen tidigare gjort.

Källa: Motormännen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".