Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Fem kommunalråd kan bli sju

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 06.16

Antalet kommunalråd i Jönköping utökas från dagens fem till sju stycken. Det kan bli resultatet av de hårda förhandlingar som just nu pågår om makten i Jönköping efter valet.

Förhandlingarna mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet om makten i Jönköping är nu i ett mycket intensivt och känsligt läge. Trots flera veckor av förhandlingar, och att man redan är överens om politiken, är än så länge ingenting underskrivet, och orsaken är att man inte kommer överrens i det politiska maktspelet om vem och vilket parti som ska ha vilka poster. Men vad vi genom våra källor vet är att en lösning som legat på förhandlingsbordet är att utöka antalet kommunalråd, för att få alla partier nöjda.

När Centern nu backat och i princip är nästan lika stora som både Folkpartiet och Miljöpartiet, har förhandlarna lagt fram lösningen att alla tre får vara med. Ingen har velat backa i förhandlingarna och det är skattebetalarna som tycks stå för kalaset.

Det inrättas nämligen två nya kommunalrådstjänster på deltid till Miljöpartiet och Folkpartiet. Sannolikt går dessa till Folkpartiets Anna Mårtensson och Miljöpartiets Birgit Sievers, men inte heller namnen är helt spikade ännu.

Centerpartiets Ann-Mari Nilsson ser ut att få ge upp en del av sin tjänst och också arbeta deltid för att inte lönekostnaderna ska dra iväg.

I förslaget som lagts fram blir det som väntat: Moderaten Mats Green knycker den tunga posten som kommunstyrelsens ordförande från Kristdemokraterna. Acko Ankarberg Johansson får därmed, trots sitt stora förtroende, vackert får flytta på sig eftersom Moderaterna numera är större.

Acko Ankarberg får ansvaret för de mjuka frågorna, medan Centerpartiets Ann-Mari Nilsson får ha kvar tekniska och stadsbyggnadsfrågor. Moderaternas Jonny Lilja skulle kunna bli ordförande i kommunfullmäktige. Mindre politiska områden fördelas sedan på Miljöpartiet och Folkpartiet.

Men eftersom Moderaterna gått framåt så kraftigt så nöjer man sig inte med det här. Och här kommer nästa oväntade lösning. Som vi berättat tidigare har ju Moderaterna krävt två egna kommunalråd, men kompromissen blev nu att man inrättar en ny tjänst som politisk sekreterare och den skulle i så fall vara vikt åt Peter Jutterström, som annars blir utan tunga uppdrag i den innersta politiska kretsen. Även detta blir en deltidstjänst.

Men om detta skulle bli slutresultatet, så river man upp överenskommelsen som man hade mellan alla partier innan valet, att behålla fem kommunalråd. Dessutom finns det enligt våra källor intern kritik i flera partier från tunga företrädare med mycket erfarenhet mot att organisationen blir för rörig och kostsam.

Tanken var att presentera en lösning redan nästa vecka men det är osäkert om förhandlarna lyckas med det.

Hur som helst ser det nya politiska styret i Jönköping att få både en och annan att lyfta på ögonbrynen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".