Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tranås

Styrkort ny kommunal lösning

Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 11.37
Rosie-Marie Fors:” Ser om man klarat det man sagt att man ska”
(1:47 min)
Ett så kallat styrkort ska hjälpa Tranås kommun att nå sina mål och få personalen delaktig. Foto: Dan Segerson/SR

Med hjälp av en enkel metod ska Tranås kommun få all personal att klara uppsatta mål. Så kallade styrkort ska göra personalen delaktig och målmedveten.

- Dels använder vi dom som en uppföljning, om vi har klarat det man sagt att man ska göra, säger ekonomichefen i Tranås, Rosie-Marie Fors.

Ett styrkort är en ganska enkel metod att göra alla medvetna om de mål som finns för en verksamhet, men också ett sätt att göra personalen delaktig i att nå målen.

Ett styrkort är stort som ett A4papper. Där står vilka strategiska mål, visioner, värderingar och delmål som ett företag eller annan organisation har.

I Tranås fall är det strategiska målet 20 000 invånare 2025. Utifrån det ska sedan personalen på varje förvaltning, skola, vårdhem eller annan kommunal arbetsplats ta fram egna styrkort med delmål,  vad de kan göra för att kommunen ska ha 20 000 invånare 2025.

Enligt Rosie-Marie Fors har metoden hittills varit framgångsrik. Alla är medvetna om kommunens strategiska mål och vision.

Korten har också skapat delaktighet bland personalen. Dessutom är styrkorten till stor hjälp när medarbetare och verksamheter ska utvärderas och återkopplas. Och snart kan styrkorten få stor ekonomisk betydelse för nämnder och förvaltningar, berättar Rosie-Marie Fors.

- När inte en nämnd klarar sina mål kanske man inte heller får ta med sig sitt överskott till nästa år. Vi är inte där än, men tanken är att den budget man har ska täcka målen, säger hon.

- Det finns en morot här för att nå målen?

- Det är tanken att man ska få behålla sina pengar då också, säger Rosie-Marie Fors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".