Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
kritik mot sopsorteringen:

"De gör inte sitt jobb"

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 06.36
Naturskyddsföreningen: ”Det är chockerande”
(1:55 min)
1 av 3
Foto Lennart Romberg/SCANPIX
2 av 3
Klicka för grafik - sortering av matavfall
3 av 3
Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till att kommunerna inte presterar bättre. Foto: Björn Larsson/Scanpix

Länets kommuner får nu kritik för att man inte sorterar ut matavfall. Trots regeringens mål om att alla ska göra det, är det få kommuner i länet som lever upp till målet.

Matrester, kaffesump och dylikt som hamnar i soptunnan och kanske förbränns eller slängs på tippen, skulle istället kunna bli biogas som vi kan köra bilar och bussar med. Man låter matavfallet ruttna i stora kammare där det bildas biogas.

Inte ens hälften
Trots riksdagens mål att alla kommuner i landet ska återvinna matavfall genom biologisk behandling senast 2010, så är det inte ens hälften av landets kommuner som gör detta av sopor från hushållen, visar statistik från branschorganisationen Avfall Sverige.

I länet är det ännu sämre, där bara 4 av 13 kommuner rötar matavfall.

-Vi har väl inte klarat ut det där riktigt än. Jag tror många kommuner släpar med det här, säger Bo Horndahl som är chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Tranås. Där sorterar man inte ut matavfallet.

-Idag skickar vi matavfallet till förbränning, det blir ju fjärrvärme så någon nytta gör det, säger han.

I Tranås har man också planer på att förbättra sopsorteringen, i bästa fall kan man ha ett system för separat sortering av matavfall färdigt 2012.

"Gör inte sitt jobb"
Men Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson är kritisk till att kommunerna inte presterar bättre.

-Det är lite chockerande att det går så trögt. Sverige är ju inte så dåligt på avfallshantering och källsortering, och svenska folket har ju visat en väldigt god vilja. Det är ju kommunerna som inte gör sitt jobb, säger Svante Axelsson.

Inte heller miljöminister Andreas Carlgren (C) är nöjd med utvecklingen - det går för sakta menar han, men nu ska partierna sätta sig ned för att få skjuts på sorteringen.

-Jag tycker det är naturligt att höja ambitionsnivån, säger Andreas Carlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".