Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Unga ska inte hamna i kläm

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 15.04
"...händer alltid att någon kommer i kläm"
(1:43 min)

Ungdomar med psykiska problem, till exempel med självskadebeetende, riskerar att hamna i kläm mellan sjukvården och socialtjänsten. Den klämrisken vill man nu stoppa.

Landstinget i Jönköpings län och socialtjänsten har börjat jobba för att få fram ett avtal dem emellan för att förhindra att ungdomar faller mellan stolarna.

Marit Gustafsson är klinikchef på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Jönköping och hon är en av initiativtagarna till samarbetsavtalet.

– Är det otydligt, våra uppdrag och våra samarbetsavtal, så händer det alltid att någon kommer i kläm. Inget barn ska behöva komma i kläm säger Gustafsson.

De patienter som lider av psykiskt ohälsa, så som självskadebeetende, behöver fortsatt vård efter att sjukhusen har gett dem akutvård. Ansvaret över den fortsatta vården har kommunen och socialtjänsten och det är i patientöverlämningen mellan verksamheterna som patienten kan hamna i kläm. Till exempel om socialtjänsten inte har hunnit ordna fram en behandlingsplats innan patienten skrivits ut från sjukvården.

Men nu har ett initiativ tagits av bland andra Marit Gustafsson, klinikchef på BUP på Ryhov i Jönköping, för att ett riktlinjersavtal mellan sjukvården och Socialtjänsten ska upprättas.

– Om alla aktörer som är till för att hjälpa barn och ungdomar med psykisk ohälsa tydligt känner sitt eget och andras uppdrag, har vi också lättare i de gränssnitt som finns att jobba funktionellt och det gör också att färre ungdomar faller mellan stolarna.

Jönköping och Eksjö kommun ingår just nu i ett projekt som Sveriges kommuner och landsting har tagit fram för att förbättra samarbetet mellan verksamheterna. Jönköping kommer att vara en modellkommun för avtalet och om det fungerar bra så är det tänkt att de resterande kommunerna i länet också ska använda det.

Men det dröjer ända till 2013 innan riktlinjerna är klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".