Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstingsbråk om regionen

S och M överens om Region Jönköping

Uppdaterat tisdag 1 mars 2011 kl 11.20
Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 17.34
Det finns många förslag, S och M går ihop om Region Jönköping. Grafik David Westh/Sveriges Radio.

Det bör inte bli med övriga Smålandslän - det bör inte bli med Östergötland, Halland Västra Götland eller något annat län heller. När Socialdemokraterna och Moderaterna gör gemensam sak i regionfrågan blir det hemvävt, men överrenskommelsen får omedelbart kritik.

Det är Socialdemokraterna och Moderaterna som tagit genensam hand om regionfrågan i landstinget och förordar ett Region Jönköping.

Partierna skriver i ett gemensamt pressmeddelande bland annat att:

Socialdemokraterna och Moderaterna i Jönköpings län är överens om hur en regionbildning bör påbörjas och se ut. Partierna föreslår att Landstinget tillsammans med länets kommuner ansöker om att få bilda en Regionkommun (Region Jönköping). Den geografiska omfattningen föreslås bli nuvarade Jönköpings län.

Syftet är att få en kraftfull och sammanhållen regional arena för framtida regionala tillväxt och utvecklingsarbete samt hälso- och sjukvård. Ett direktvalt Regionalt organ med egen beskattningsrätt istället för nuvarande tudelade ansvar mellan indirekt valda regionförbundet och landstingsfullmäktige. De möjligheter som bildandet av en regionkommun ger enligt ansvarskommitténs principer ska beaktas.

Men överrenskommelsen får redan kritik. I Vänsterpartiet är man mycket besviken över detta och menar att länet stänger in sig i en liten region där man förlorar möjligheter till samordningsvinster det skulle inneburit att ha en storregion tillsammans med Kalmar och Östergötland.

Politiken i länet är djupt oenig i frågan. Centerpartiet till exempel vill ha en Smålandsregion, som P4 Jönköping rapporterat om tidigare.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".