Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Hårdare krav på vårt vatten

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 05.53
Ekolog: ”Vatten viktigt både i Eksjö och globalt...”
(1:50 min)
1 av 2
Foto Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Sven-Åke Svensson. Foto Dan Segerson/Sveriges Radio.

Vattenkvaliteten inom EU ska bli mycket bättre. Enligt deras nya vattendirektiv får inget vatten bli sämre och allt vatten ska hålla god status, som det heter. Men många kommuner har inte förstått att det nu krävs stora resurser för att uppnå EU:s nya tuffa krav.

– Jag tror nog att vi måste ha mer resurser för att kunna fullfölja det här stora arbetet, för här gäller det att vi har koll på läget i alla delar säger Sven-Åke Svensson som är kommunekolog på Eksjö kommun.

Har dina politiker förstått detta?

Det är inte säkert att de har tänkt sig in i vad våra åtgärder framöver kommer att kosta men de frågorna måste vi ta upp så fort som möjligt.

För drygt ett år sedan trädde EU:s nya vattendirektiv i kraft. Den ställer stora krav på landets kommuner, krav på att de ska sköta allt sitt vatten, över och under jord, på ett bra sätt.

Inget vatten får bli sämre och på en fyrgradig betygskala ska allt vatten få minst betyget "god status", till 2015. EU har tagit fram en mängd kreterier som man mäter och på alla punkter ska kommunerna få godkänt.

Enligt Sven-Åke Svensson kommer direktivet att kräva investeringar i bland annat avlopp och i bättre rening. Dessutom kommer Eksjö och många andra kommuner, med största säkerhet, att tvingas anställa fler som jobbar med just vattenkvalitet.

I dagarna ska Eksjö lämna sin första rapport om hur man klarar de nya kraven och enligt Sven-Åke Svensson riskerar man underkänt på några punkter.

– Vi har områden som är lite övergödda. Koppling till reningsverk och sådant, det är svårt att uppnå den goda statusen.

Är det bra att man ställer sådana här krav på er?

Vatten är viktigt både i Eksjö och globalt sett så visst är det viktigt att man ställer krav på det här. Vi ska vara rädda om vårt vatten. Det kan kännas omfattande och väldigt i detalj men det är egentligen ett jättebra underlag för att göra saker och ting bättre så det får vi inte kritisera heller. Vi får vara tacksamma för att vi har det här underlaget nu så får vi göra det bästa av situationen, säger kommunekolog Sven-Åke Svensson.

EU:s vattendirektiv

EU införde ett ramdirektiv för vatten år 2000. Genom vattendirektivet har EU skapat ett helt nytt sätt att jobba med vattenfrågor inom unionen. I direktivet slår EU fast att det behövs samarbete över nationsgränser för att vi ska vara säkra på att det finns vatten av god kvalitet även i framtiden. Vattenarbetet ska utgå från naturens egna vattengränser, så kallade avrinningsområden, för att komma till rätta med brister i vattenmiljö och vattenkvalitet.
 
Medlemsländernas insatser ska bland annat

  • främja hållbar användning av vatten
  • förhindra att vattenekosystemen försämras
  • minska förorening av grundvattnet
  • minska utsläpp av farliga ämnen
  • minska effekterna av översvämningar och torka
  • underlätta arbetet med att uppnå internationella avtal om vatten och även hav.

Direktivet omfattar grundvattnet och alla typer av ytvatten, det vill säga sjöar, vattendrag och kustvatten, men däremot inte öppet hav. Alla EU-länderna ska arbeta på liknande sätt med vattenfrågor för att nå målen i EU:s vattendirektiv. Arbetet med vattenförvaltningen sker i sexårsperioder. Den första ska vara avslutad i december 2015. Då är målet att alla vatten ska ha uppnått god status.
(källa: Jordbruksverket - www.sjv.se )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".