Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högsäsong för vinterkräksjukan

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 06.47
Smittskyddsläkare: ”På en hög nivå...”
(1:40 min)
1 av 2
Caliciviruset finns överallt just nu. Foto Tomas Oneborg/SvD/Scanpix.
2 av 2
Bitr smittskyddsläkare Michael Toepfer. Foto Kjell Ahlkvist/Sverigs Radio.

Nu är vi inne i den värsta perioden för vinterkräksjuka. Smittstatistiken har stigit ända sedan årsskiftet och ligger nu på de högsta nivåerna för säsongen - och smittan lär finnas kvar minst ett par veckor till.

– Efter nyår började det rusa upp och sedan har det hållit sig på en hög nivå säger Michael Toepfer som är biträdande smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Enligt Toepfer är det tvål och vatten som är det bästa om man vill skydda sig mot det smittsamma viruset, handsprit fungerar bra till mycket annat men är inte lika framgångsrik mot Caliciviruset - som ger vinterkräksjukan.

Ett annat virus som återkommer varje år är RS-viruset - som drabbar främst riktigt små barn och gamla, svaga människor.

Just nu är det säsong även för RS-viruset, RSV, och antalet fall som rapporterats in till Smittskyddsinstitutet är förhållandevis högt.

– Det har ökat och är på en ganska hög nivå säger Michael Toepfer som berättar att RS-viruset kommer via luften och att det är viktigt att exempelvis hosta i armvecket och att tvätta händerna ofta.

Fakta: Calicivirus (vinterkräksjuka)

Calicivirus finns i hela värden, förekommer ofta i utbrott och kan drabba alla åldersgrupper. Virus utsöndras i mycket stora mängder främst i avföringen och det kan spridas på olika sätt:

  • via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer (även kräkningar kan smitta)
  • via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten
  • via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Livsmedlet utgör i detta fall en transportör av smittämnet.

Viruset har vid utbrott visat sig vara synnerligen smittsamt. Smittade personer kan vanligen sprida smitta upp till två dygn, ibland längre, efter symtomfrihet. Långtidsbärare av norovirus är känt.

Inkubationstiden är 12–48 timmar.

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber. Sjukdomen är självläkande inom några dygn, men vätskebehandling kan ibland behöva ges. Återinsjuknanden är ganska vanliga.
(källa: Smittskyddsinstitutet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".